Linkovi

Znanstvenci upozoravaju da vlada SAD mora poduzeti hitne mjere protiv globalnog zatopljavanja


Nekoliko najviših američkih vladinih klimatologa objavilo je ovih dana novo izvješće u kojemu se upozorava da će posljedice globalnog zatopljavanja biti još teže ako administracija predsjednika Obame vrlo brzo ne poduzme neke korake. Više – u prilogu Kate Woodsome.

Godinama znanstvenici govore o topljenju leda u polarnim područjima i o opasnosti od rastuće razine oceana i mora na udaljene tropske otoke. No, u novom izvješću Nacionalnog programa za globalna klimatska istraživanja te opasnosti postaju mnogo bliže.

"Klimatske promjene se zbivaju SADA i u našem vlastitom dvorištu. One se odražavaju na stvari koje su ljudima vrlo važne" - izjavila je nedavno Jane Lubchenco, direktorica Nacionalne uprave za oceane i atmosferu. Ona kaže da izvješće donosi znanstvene dokaze koji će informirati kreatore odgovarajuće politike.

Izvješće - kompilacija rada više od trideset znanstvenika u 13 agencija američke vlade – opisuje promjene vezane uz klimatske prilike koje se zbivaju u samim Sjedinjenim Državama.

Autor izvješća Tom Karl je rekao: "Prosječna temperatura u Sjedinjenim Državama porasla je za jedan i pol stupanj Fahrenheita u zadnjih 50 godina. Sve više kiše dolazi u vidu munjevitih proloma oblaka koji dovode do poplava. Sve je manje zimskih oborina, bilo u snijegu ili u kiši."

Izvješće, izrađeno na zahtjev Bijele kuće, koristi klimatske modele za prognoziranje posljedica ukoliko se ne poduzmu koraci za smanjenje ispuštanja ugljičnog dioksida, za koji mnogi znanstvenici kažu da izaziva globalno zatopljavanje. Prognoziraju se sve učestaliji smrtonosni vrući valovi, kao i sve veći broj slučajeva astme i bolesti koje se prenose vodom ili putem glodavaca i insekata.

Jerry Melillo, jedan od autora izvješća i direktor Centra za ekosustave pri Laboratoriju za biologiju mora, u Massachusettsu, kaže da su američke obale pod velikom opasnošću od rastuće razine oceana i sve jačih uragana: "Vitalni dijelovi energetske i transportne infrastrukture naći će se ugroženi povišenjem razine mora i s time povezanim olujnim udarima."

U izvješću se kaže da najteže posljedice mogu biti izbjegnute ukoliko se poduzme brza akcija na smanjenju količine plinova koji zadržavaju toplinu.

No, nisu svi uvjereni argumentima izvješća. William Gray, počasni profesor Katedre za atmosfersku znanost Sveučilišta Colorado, jedan je od skeptika. On kaže da neki znanstvenici stavljaju prevelik naglasak na ulogu stakleničkih plinova u klimatskim promjenama: "Nema načina da bi oni mogli zagrijati tako na način na koji modeli pokazuju da to čine."

Gray kaže da je povišenje temperatura izazvano prirodnim fluktuacijama u razini slanosti oceana. On smatra da će se za 10, 20 godina znati mnogo više i da će se onda shvatiti da su današnje tvrdnje bile uveliko pretjerane. Znanstvenici nisu jedini koji raspravljaju o klimatskim promjenama.

Američki Kongres razmatra zakone kojima bi se pozabavilo ovim problemom. A, međunarodni pregovarači iz 182 zemlje rade na smjernicama za borbu protiv globalnog zatopljavanja. Oni do prosinca trebaju izraditi plan koji će zamijeniti Protokol iz Kyota o ispuštanju stakleničkih plinova. Tada će taj plan biti predstavljen na konferenciji Ujedinjenih naroda, u Kopenhagenu.


XS
SM
MD
LG