Linkovi

Kako je zatočeništvo američkog novinara uspjelo ostati tajnom


David Rohde je, zajedno s afganistanskim kolegom Tahirom Ludinom, otišao intervjuirati jednog talibanskog vođu, negdje izvan Kabula, kada je, prošlog studenog – nestao:

"Ostavio je poruku da odlazi napraviti interview te nekoliko uputa za slučaj da se ne vrati," rekao je Bill Keller, novinar New York Timesa.

41-godišnji novinar bio je zatočen u planinama Afganistana i Pakistana, područjima koja su često bila meta napada bespilotnih letjelica američke vojske. Za to vrijeme, New York Times je nastojao njegovu otmicu potpuno čuvati u tajnosti, zbog straha da bi publicitet mogao biti samo prijetnja po sigurnost njihovog novinara. Zamolili su preko 40 medija da ne govore o ovom slučaju, a u susret je izašla i TV mreža al-Jazeera. No, svo su vrijeme znali da je David Rohde živ. Joel Simon je na čelu Odbora za zaštitu novinara:

"Novinaru nije lako u takvim situacijama, jer instinkt govori da treba o svemu informirati javnost. S druge strane – sasvim je jasno da je nečiji život u opasnosti, što znači da treba pronaći balans."

Gretchen Peters je radila u istom području gdje je Rohde otet: "Davidov slučaj je bio vrlo tipičan. Njega su oteli lokalni kriminalci koji su ga prodali pobunjenicima."

Prema New York Timesu, David Rohde je, zajedno s afganistanskim novinarom Tahirom Ludenom, pobjegao prije dvije noći preskočivši zid oko kuće u kojoj je bio zatvoren na teritoriju Sjevernog Waziristana, u Pakistanu. Sada se nalazi u američkoj vojnoj bazi Bagram u Afganistanu.

Ovo, inače, nije prvi put da je David Rohde bio zatočen dok je obavljao svoj posao. 1995. godine bio je deset dana zadržan i ispitivan od strane srpskih snaga, nakon što je otkrio dokaze o srpskom masakru nad Bošnjacima u Srebrenici. Za tu reportažu je godinu kasnije dobio Pulitzerovu nagradu. Prošle je godine dobio, zajedno s grupom novinara, još jednu Pulitzerovu nagradu: ovoga puta za pokrivanje zbivanja u Afganistanu i Pakistanu.

XS
SM
MD
LG