Linkovi

Novi cilj Gay Pridea u Washingtonu: legalizacija istospolnih brakova


Lipanj je mjesec kada se diljem svijeta održavaju takozvane Povorke ponosa, manifestacije koje promiču jednaka prava za ljude homoseksualne orijentacije. Ove godine se u Sjedinjenim Državama obilježava i 40. godišnjica američkog pokreta za prava homoseksualaca.

Predsjednik Obama jučer je potpisao izvršnu odredbu kojom se neke od beneficija koje dobivaju uposlenici državne uprave od danas odnose ne samo na supružnike i na djecu, već i na partnere u homoseksualnim vezama. Isto tako, u Washingtonu je prošlog vikenda održana manifestacija Gay Pride, na kojoj su proslavljeni uspjesi ovog pokreta. No, kako javlja Kate Woodsome, naglasak je bio na novom cilju – legalizaciji istospolnih brakova.

Muziciranjem limene glazbe Different Drummers iz Washingtona, središte glavnog američkog grada pretvorenu je u ogromnu uličnu zabavu.Steven Miller i njegov partner Richie Farmer došli su u Washington iz Zapadne Virginije:

"Divno je vidjeti koliko je raznolika naša zajednica. Ona ne podliježe stereotipima i klišeima," kaže Steven Miller.

Prva manifestacija ove vrste održala se u Sjedinjenim Državama 1970., u spomen uličnim neredima godinu dana ranije u newyorškom Greenwich Villageu. Posjetitelji lokalnog bara Stonewall – u koji su zalazili homoseksualci – prvi su se put sukobili s policijom koja ih je maltretirala. Ovaj se incident smatra početkom pokreta za prava homoseksualaca, kako u Americi tako i širom svijeta.

Ovogodišnja 'Parada ponosa' u Washingtonu naglasila je pluralističnost homoseksualne zajednice – bilo je u njoj, doduše, dosta polugolih muškaraca odjevenih u kožu, no iza njih su hodali muškarci i žene u poslovnim odijelima te homoseksualne obitelji s usvojenom djecom.Bilo je i roditelja homoseksualaca i lezbijki koji su nosili transparente s natpisima o tome koliko se ponose svojom djecom.

Može se reći da su Amerikanci, općenito gledano, sve spremniji prihvatiti homoseksualnu orijentaciju određenog broja svojih sugrađana. No, nije uvijek bilo tako. Sve do pedesetih, šezdesetih pa čak i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, policija je često maltretirala homoseksualce a bili su diskriminirani i na radnom mjestu – pogotovo ako su bili zaposleni u državnoj službi. Jedan od pionira američkog gay-pokreta, Frank Kameny, opisuje kako je to bilo:

"Za vlast, a pogotovo policiju i sudove, mi smo bili kriminalci. Psihijatri su nas opisivali kao bolesnike ili luđake. Za ljude koji su bili religiozni, mi smo bili grešnici – što mnogi, doduše, vjeruju i danas. Najgore je to što se nije mogli čuti niti jedno protivno mišljenje, nama u prilog."

Frank Kameny je postao aktivist za prava homoseksualaca slučajno, nakon što je 1957. otpušten s posla, kada se otkrilo da je homoseksualac. Prošlog vikenda, Frank Kameny se nalazio na čelu Parade ponosa u Washingtonu – u srebrnom Porcheu… Steven Miller kaže da je sljedeći korak – legalizacija istospolnog braka:

"Mi nismo drugačiji od drugih ljudi. Zbog toga, moramo imati ista prava kao i svi drugi."

Istospolni brak je vrlo kontroverzna tema. Mnogi Amerikanci, pogotovo oni pobožniji, smatraju da je jedino prirodan brak - brak između muškarca i žene. U godinama koje dolaze o ovoj će se temi žustro debatirati – u američkim crkvama, na sudovima te u medijima.

XS
SM
MD
LG