Linkovi

Elektronske knjige: Amazon ili Google?


Izdavačka industrija kakvu smo nekoć znali nepovratno je nestala. Prilagođavajući se novonastaloj situaciji, izdavaštvo je proteklih godina doživjelo korjenite promjene, polako skrećući prema elektronskim izdanjima.

Najveća svjetska online knjižara Amazon predstavila je svoj elektronski čitač Kindle prošle godine, a ove godine je na tržištu dostupna i njegova nova verzija Kindle 2. Međutim, nedavno je najveća internetska tražilica Google najavila da planira do kraja ove godine ući na tržište elektronskih pisanih sadržaja, što bi mogao biti nagovještaj da je na pomolu "rat za knjige" između dvije izuzetno moćne kompanije.

Čitanje knjiga na tzv. e-čitačima, nije nova stvar – vlasnici mobitela i dlanovnika već nekoliko godina mogu svoja omiljena štiva skinuti ili kupiti s Interneta i čitati ih kao knjigu na mobilnim uređajima. Online e-knjižare nude uglavnom djela u dva glavna formata, za Microsoftov Reader i Adobe Acrobat, a nijedan nije kompatibilan s Amazonovim Kindleom.

Amazon je, s druge strane, učinio vrlo jednostavnim kupnju knjige za svoj e-čitač u bilo koje doba i s bilo koje lokacije, pod uvjetom da ste spojeni na Internet. Kako je i za očekivati od najveće online knjižare – ponuda je ogromna. Međutim, knjižarski lanci i vlasnici knjižara kažu da ih ovaj elektronski uređaj potpuno marginalizira.

Michael Powell, vlasnik knjižare Powell Books iz Portlanda u saveznoj državi Oregon kaže da za sada tradicionalne knjižare nemaju šansu, samo mogu promatrati što se događa: "Trebamo dobiti pristup knjigama elektronskim putem i moramo biti u stanju doći do svojih kupaca s tim uslugama. Naši kupci moraju biti uvjereni da će imati cijeli spektar proizvoda i mogućnosti kad dođu na naš web sajt. Ono što predlaže Google, moglo bi dati knjižarama upravo ono što trebaju. Google stvara jedan posve novi model."

Googleov plan ne predviđa downloadanje knjige koju biste potom pohranili na svom e-čitaču. Knjige će biti pohranjene na webu, a korisnici će kupovati pristup do njih. Ne traži se da kupite relativno skupi elektronski uređaj poput Kindlea, sve što vam treba je pristup Internetu i moći ćete doći do tražene knjige na web sajtu svoje omiljene knjižare, možda i samog izdavača.

Gabriel Stricker direktor je za komunikaciju pretraživanja knjiga pri Googleu. On kaže da njegova kompanija planira stvoriti "ekosustav digitalnih knjiga": "Ekosustav digitalnih knjiga je u osnovi online prostor gdje imate mogućnost da će netko vaše knjige otkriti i pročitati i na tome zaraditi novac. Ova ideja još je u fazi razvoja, ali ono što Google želi jest da naša ponuda i usluga elektronskih knjiga bude svojevrsni agnostički uređaj. Mi želimo da korisnici pretražuju knjige od svagdje, a ne samo kad su ispred računala. To može biti s dlanovnika, mobitela ili samih elektronskih čitača. Ovaj koncept agnostičkog uređaja vjerojatno će prihvatiti i nakladnici jer su zabrinuti da s Kindleom Amazon ne kontrolira samo tržište knjige, već i njihovu cijenu. A Google ima veličinu, novac i tehničko znanje da može konkurirati Amazonu."

Osnovna razlika između Amazonovog i Googleovog koncepta je u tome da kod Amazona korisnik posjeduje datoteku s pisanim sadržajem, dok je kod Googlea samo gleda, odnosno čita.

Međutim, i mnogi izvan izdavaštva pomno prate Googleove korake, jer se vjeruje da bi ovaj model mogao poslužiti i za glazbenu i filmsku industriju stoga što eliminira koncept posjedovanje datoteka s glazbenim odnosno filmskim sadržajima. A upravo je posjedovanje datoteka vodilo do njihova ilegalnog umnožavanja i distribuiranja. Vjeruje se da glazbeno i video piratstvo ovim industrijama godišnje odnosi desetke milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG