Linkovi

Sve više američkih bolnica prakticira genetsko testiranje oboljelih od raka


Genetsko testiranje postaje značajno pomagalo u standardnoj medicinskoj skrbi a možda i najznačajnije u potrazi za savršenim lijekom koji bi djelovao točno protiv određenog tipa raka. U prilogu Melinde Smith više o jednoj američkoj bolnici koja je uvela genetsko testiranje za sve svoje nove pacijente oboljele od raka.

Detektivski rad počinje pod mikroskopom: tu znanstvenici tragaju za pokazateljima o genetskoj pozadini pacijentovog zloćudnog tumora. Unutar tog tumora moglo bi biti i do 13 glavnih gena za rak s više od 110 varijacija. Liječnici se nadaju da bi ih ta informacija mogla odvesti do lijeka 'iskrojenog' specifično za određeni tip raka. Leif Ellisen, specijalist za rak u Općoj bolnici Massachusettsa, u Bostonu kaže: "Svaki zloćudni tumor ima genetsku grešku koja ga je pokrenula. Ako uspijemo otkriti za svaki pojedinačni rak koja je to greška, onda ćemo moći liječiti te tumore zaista djelotvornim lijekovima.“

Liječnici rutinski pokušavaju prilagoditi lijek organu, odnosno mjestu u tijelu gdje se nalazi tumor. Za pacijente, a i liječnike, to često znači primjenu bolnih metoda ili lijekova koji promaše cilj. Opća bolnica Massachusettsa, u Bostonu, prva je medicinska ustanova u Sjedinjenim Državama koja provodi rutinsko genetsko testiranje tumora. Oboljeli od raka pluća prvi su bili podvrgnuti screeningu. Doktorica Alice Shaw kaže da je to velik korak ka individualiziranom liječenju: "Naše razumijevanje genetskih promjena koje se dogode u raku postalo je mnogo sofisticiranije. A, zajedno s tim znanjem, imamo i nove, bolje ciljane lijekove."

Liječnici su otkrili da genetske abnormalnosti u raku dojke, primjerice, izgledaju jednake onima u raku pluća, te su pretpostavili da bi se takve abnormalnosti mogle pojaviti i kod drugih zloćudnih tumora. To je istraživanje dovelo do uvođenja genetskog screeninga na rak za sve pacijente oboljele od raka koji se nađu u Općoj bolnici Massachusettsa. Linnea Duff jedna je od pacijentica koja je prošla genetsko testiranje: "Tada sam se ustvari već pripremala za kraj života."

Gospođi Duff je bio dijagnosticiran rak pluća u terminalnom stadiju. Prošla je kroz kemoterapiju bez uspjeha. Tada su njeni liječnici otkrili genetsku mutaciju koja je identificirana tek nedavno. Lijek ciljan točno na tu specifičnu genetsku abnormalnost bio je u fazi testiranja. Duff je uzela taj lijek i njezin je rak – nestao. "To je bila najnevjerojatnija i najčudesnija stvar. Bilo je bolje nego što sam ikada sanjala da bi se moglo dogoditi" - kaže gospođa Duff.

Neki specijalisti za rak upozoravaju pacijente da se ne nadaju čudu od genetskog screeninga. Zloćudni tumori, kažu, znaju ponekad biti tako prepuni genetskih varijacija da je teško odrediti bi li jedan test ili jedno liječenje zaista i donijelo izlječenje. No, i nekoliko drugih bolnica slijedi primjer bolnice u Bostonu i uvode genetski screening svojih pacijenata oboljelih od raka.

XS
SM
MD
LG