Linkovi

'Gdje je ta revolucija?' - Washington Post o izborima za parlament Europske unije


Kolumnistica dnevnika Washington Post Anne Applebaum komentira rezultate nedavnih izbora za parlament Europske unije i pita se – gdje je najavljena revolucija?

Naime, jesenas i zimus, nakon izbijanja globalne ekonomske krize, često su se mogle čuti prognoze da će se Europljani okrenuti protiv kapitalizma, slobodnog tržišta i stranaka desnog centra koje su na vlasti u većini europskih država. Međutim, na prošlotjednim izborima u 27 članica Unije, glasači su – piše ova američka novinarka koja živi u Varšavi - s prilično entuzijazma potvrdili vladajuće garniture umjerene desnice – primjerice u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Poljskoj - dok su vladajući laburisti u Britaniji te socijalisti u Španjolskoj bili uvjerljivo poraženi.

'Očito nema interesa za marksističku revoluciju, nitko ne poziva na nacionalizaciju industrije, pa čak niti na ekonomske poticaje u stilu Baracka Obame' – piše Anne Applebaum.

Istina, dodaje ona, odaziv glasača bio je nizak, no rezultati su konzistentni širom kontinenta.

Jedan od razloga za pobjedu konzervativnih europskih stranaka ova novinarka nalazi u činjenici da su one štedljivije, odnosno da znaju bolje gospodariti novcem poreznih obveznika. 'Za razliku od američkih republikanaca' – primjećuje kolumnistica Washington Posta.

******

Dnevnik New York Times piše o uspjehu ultra-desne Britanske nacionalne stranke, koja će u novom sazivu Europskog parlamenta imati dva zastupnika - iako u britanskom parlamentu nema niti jednog.

Što je razlog uspjeha ove stranke, koju se donedavno najviše znalo po sljedbenicima obrijanih glava koji su se rado tukli?

Britanska nacionalna stranka se, barem retorikom, odmakla od svog rasizma i vike na imigrante, a počela je više napadati klasične političare – laburiste i konzervativce. Pogotovo laburiste – kojima je očito preotela izvjestan broj glasača na industrijskom sjeveru zemlje, piše New York Times.

Čelnik Britanske nacionalne stranke Nick Griffin objašnjava da se njegova stranka bori protiv 'puzajuće islamizacije' britanskog društva. Također, želi da Britanija izađe iz NATO saveza i Europske unije.

Ova ultra-desna stranka vidi svoju šansu i u općoj političkoj krizi u Britaniji, čija je vlada u posljednjih nekoliko tjedana ostala bez osam ministara. Kriza je počela nakon što je otkriveno da su mnogi članovi parlamenta iz svih stranaka svoje privatne troškove često 'pokrivali' državnim novcem.

Iako je protiv Europske unije, Nick Griffin kaže da će iskoristiti svoje članstvo u njezinom parlamentu da se poveže s istomišljenicima iz drugih zemalja. Dodaje da će njegovoj stranci dobri doći novac iz europskih fondova – piše New York Times.


XS
SM
MD
LG