Linkovi

Međunarodno pravo ne pomaže ako roditelj otme dijete i preseli se iz SAD u inozemstvo


Svake godine u Sjedinjenim Državama oko 200 tisuća djece biva oteto od strane jednog od roditelja. U slučaju kada je otmičar - otac ili majka - strani državljanin ta djeca često završe daleko od kuće, obično u domovini tog roditelja. Prema američkom zakonu, takva je otmica kazneno djelo. Međutim, kako su nadležne razne jurisdikcije - američka i strana – sudski spor zna biti dug i skup. Prilog Judith Taboh.

Sve do prije nekoliko godina, Scott Carlson je bio zadovoljan čovjek: imao je dobar posao, bio je oženjen ženom koju voli, a bio je i vrlo sretan otac. "Kad postanete otac vaš se život u potpunosti promijeni. Provodio sam mnogo vremena sa sinom i zaista smo se zbližili. Uživao sam biti tata, to je zaista nešto predivno" - kaže Scott Carlson.

No, u jesen 2005. godine sve je krenulo nizbrdo. Njegova supruga, koja je iz Švicarske, jednostavno nije dopustila da joj se jednogodišnji sin s ocem vrati u Washington – kako je prethodno bilo dogovoreno. 'S aerodroma, gdje se sve to zbivalo, morali smo otići na policiju, koja je rekla da dječak ne može otići u Ameriku bez majčina dopuštenja' – opisuje nam početak svojih problema Scott Carlson.

Po povratku u Washington, Carlson je podnio zahtjev za razvod braka – razlog je bio otmica sina od strane njegove supruge. Sud je presudio u njegovu korist. "Dosuđeno mi je puno starateljstvo nad sinom, i sve što sam tražio u brakorazvodnoj parnici – sve zbog njezina ponašanja. U Švicarskoj sam također počeo parnicu, na temelju Haške konvencije koja sadrži odredbe o ovakvim slučajevima.“

Problem je u tome da je ovu međunarodnu konvenciju ratificiralo tek 80 zemalja. Scott Carlson kaže da nije bio spreman na pravnu zavrzlamu koja je uslijedila – iako je po profesiji pravnik i specijalnost mu je upravo međunarodno pravo.

Lokalni sudovi u Washingtonu tvrdili su da ne mogu mnogo učiniti, jer je riječ o građanskoj parnici između dvoje bivših supružnika. Carlson se obratio i američkom Državnom tajništvu, kao i FBI-ju te jednoj ne-vladinoj organizaciji koja se bavi ovom problematikom.

Odgovori svih ovih ustanova vrlo su ga razočarali.

Maureen Heads iz Nacionalnog centra za otetu i eksploatiranu djecu kaže da je u posljednjih tridesetak godina usvojeno nekoliko zakona koji se bave problemom otete djece kojima je jedan roditelj Amerikanac, a nalaze se izvan dosega američkih vlasti: "Usvojeni su zakoni o otetoj djeci te o potrazi za tom djecom. Prema njima, vlasti moraju pomoći tim roditeljima, a policija mora uzeti podatke o takvim slučajevima. Postoji i posebna baza podataka u kojoj se prikupljaju informacije o ovakvim situacijama."

U posljednje četiri godine, švicarski je sud Scottu Carlsonu dopustio da vidi svog sina samo tri puta, a posjete su trajale ukupno pet sati.


XS
SM
MD
LG