Linkovi

Sve veće razlike između Izraela i SAD-a


Pozivajući izraelsku vladu da prestane s gradnjom novih židovskih naselja i proširivanjem postojećih, predsjednik Obama je bio neuobičajeno oštar.

"Za Sjedinjene Države kontinuirano naseljavanje Zapadne obale od strane Izraela nije legitimno. Gradnja naselja krši odredbe već postignutih sporazuma i slabi mirovne napore. Došao je trenutak da gradnja potpuno prestane."

Predsjednik Obama o ovom je pitanju nedavno u Washingtonu razgovarao s izraelskim premijerom Benyaminom Netanyahuom. Američka državna tajnica Hillary Clinton također je u oštrim tonovima ponovila zahtjev Washingtona.

"Što se tiče gradnje naselja, predsjednik je bio vrlo jasan, prilikom susreta s premijerom Netanyahuom. Predsjednik želi da se gradnja naselja potpuno obustavi – i to se odnosi na sva naselja. Ne samo na neka naselja, ne samo za provizorna naselja na isturenim točkama. Također, to se odnosi i na ideju 'prirodnog širenja postojećih naselja', o čemu Izrael govori. Mi želimo potpuno obustavu svih takvih aktivnosti – bez izuzetaka."

U i oko 120 židovskih naselja na Zapadnoj obali živi gotovo 300 tisuća Izraelaca – među oko dva i pol milijuna Palestinaca. Većina zemalja smatra ova naselja ilegalnima, jer prema međunarodnom pravu ona se nalaze na okupiranom teritoriju. Bez obzira na snažan američki pritisak, izraelski premijer Netanyahu izjavio je da će se gradnja nastaviti u postojećim naseljima jer je prirodno da se ona šire. Američka je traženja Netanyahu nazvao 'nerazumnima'.

Jedan od ministara u vladi Benyamina Netanyahua, Benny Begin smatra da su židovska naselja na Zapadnoj obali legitimna. Begin čak Zapadnu obalu niti ne zove tako, već taj teritorij naziva bliblijskim imenom – Judeja i Samarija.

"Židovi imaju pravo na svoju domovinu, koja ne obuhvaća samo Tel Aviv i Haifu, već i kolijevku naše povijesti – a to su teritoriji u Samariji i Judeji."

Predsjednik Obama ne slaže se s izraelskim premijerom niti kada je u pitanju konačno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

"Jedino rješenje je da obje strane realiziraju svoju želju da svaka od njih ima državu. U tom bi slučaju Izraelci i Palestinci imali priliku da žive u miru i sigurnosti."

Iako premijer Netanyahu tvrdi da je spreman obnoviti mirovne pregovore s Palestincima, on ne želi podržati ideju palestinske države. Philip Wilcox, direktor američke Zaklade za mir na Srednjem istoku koji je kao američki diplomat radio u Jeruzalemu, kaže da su danas razlike između Sjedinjenih Država i Izraela očite.

"Posjet Benyamina Netanyahua Washingtonu nije donio rezultat kojem se nadao predsjednik Obama. Izraelski premijer je čvrsto odbio oba predsjednika zahtjeva – da podrži ideju o dvije države, židovskoj i palestinskoj te da 'zaledi' gradnju na Zapadnoj obali."

Nakon susreta s izraelskim premijerom, američki se predsjednik nedavno sastao i s predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abbasom. Bivši suradnik palestinskog vođe, Ghaith al-Omari – koji danas radi u Američkoj radnoj skupini za Palestinu – kaže da Bijela kuća želi ishoditi izraelske ustupke jer smatra da će na taj način ojačati prestiž Mahmuda Abbasa među Palestincima.

"Njima je jasno da Abbas mora kod kuće pokazati što je od Washingtona dobio, u političkom smislu. Washingtonu je jasno da popularnost Mahmuda Abbasa ovisi o kredibilitetu mirovnog procesa. Ukoliko Abbas nije u stanju pojaviti se pred svojim građanima i reći – evo ovo smo dobili od Amerikanaca – on će i dalje biti politički vrlo slab, bez obzira na novac koji Amerika šalje na Zapadnu obalu. Prema tome, prvi američki cilj je ojačati Mahmuda Abbasa u političkom smislu. Zbog toga se vrši pritisak na Izrael da se zamrznu sva naselja."

Izraelska je vlada najavila da neće graditi nova naselja te da će demontirati sva provizorna naselja na isturenim točkama na Zapadnoj obali.

M.J. Rosenberg, iz Foruma za izraelsku politiku, kaže da Obamin zahtjev u vezi izraelske gradnje na okupiranom područjima svima daje na znanje da Sjedinjene Države žele da ih se smatra nepristranim posrednikom u mirovnom procesu.

"Svjedoci smo krize u američko-izraelskim odnosima. U Izraelu su ljudi pomalo iznenađeni – naime tamo javnost gotovo uopće ne razmišlja o židovskim naseljima na Zapadnoj obali. A kada se povede razgovor o 'naseljenicima' – o njima se ne govori baš pozitivno. Teoretski gledano, za američkog predsjednika koji je vrlo pro-izraelski raspoložen - a to Obama jest - ne bi trebalo biti teško riješiti taj problem. Naime, rješenje problema židovskih naselja na okupiranim područjima u interesu je svih strana."

Palestinska strana kaže da neće obnavljati pregovore s Izraelom sve dok se ne obustavi gradnja. Ghaith al-Omari nada se da vlada predsjednika Obame neće posustati u svom zahtjevu.

"Kako ja vidim stvari, ovakvu ozbiljnost nismo vidjeli kod neke američke vlade već jako dugo vremena. Također, tu je i diplomatska vještina, kojoj također već dugo nismo bili svjedoci. Sada je svaka strana zauzela svoju poziciju, i ostaje nam da čekamo kako bi vidjeli koliko će američka diplomacija biti uspješna."

Državna tajnica Hillary Clinton najavila je objavljivanje konkretnih prijedloga za Izrael i Palestince koji se odnose na način na koji bi se trebalo postići mirovno rješenje, koje podrazumijeva postojanje dvije države, Izraela i Palestine.

Očekuje se da će Sjedinjene Države od arapskih zemalja u regiji također zatražiti da poduzmu konkretne mjere u odnosu na Izrael, kojima je cilj ojačati međusobno povjerenje i stvoriti bolju atmosferu za pregovore o miru.

XS
SM
MD
LG