Linkovi

Angažman građana mijenja svijet


Kaže se da promjene dolaze iznutra, a upravo takva ideja u središtu je novog programa organizacije Freedom House - Nova generacija aktivista. Taj program profesionalnog obučavanja i razmjene namijenjen je mladim aktivistima građanskog društva koji rade na demokratizaciji, ljudskim pravim i mirnim političkim promjenama na Srednjem istoku i Sjevernoj Africi.

Kao dio neprofitne i nestranačke misije za podržavanje slobode i demokracije diljem svijeta, Freedom House iz zemalja Srednjeg istoka dovodi reformski orijentirane mlade ljude na školovanje u Sjedinjene Države, te Srednju i Istočnu Europu. Nova generacija aktivista program je koji se financira sredstvima Državnog tajništva i Američke agencije za međunarodni razvitak.

Daniel Calingaert, zamjenik je direktora tog programa. On kaže da se tim programom želi ojačati aktivističke i umreživačke vještine polaznika programa. To je trenutno skupina od 17 mladih aktivista iz Egipta. "Radi se o vrlo raznolikoj skupini, ljudima s različitim stajalištima i podrijetlom, među kojima su aktivisti za ljudska prava, odvjetnici, aktivisti za prava žena, novinari i blogeri. No svima im je zajednička nada za bolju budućnost u Egiptu te snažan interes za poticanje reforme" - kaže Daniel Calingaert.

17 egipatskih polaznika pet tjedana će raditi s američkim kolegama kako bi poboljšali svoje vještine društvenih i političkih reformatora. May Kosba stručnjakinja je pri Institutu za mladež i razvitak, nevladinoj organizaciji u Egiptu koja radi s mladim aktivistima u zemlji. Sada se i sama obučava u Sjedinjenim Državama.

Ona kaže da je važno usmjeriti se na mlade i mladim Egipćanima dati nadu za bolju budućnost: "Dosta mladih u Egiptu je nezaposleno, onih koji žele vidjeti bolju budućnost. Vjerujem da oni koji žele bolji život zaslužuju puno više. Štogod naučila u ovom program sada imam jasniju ideju oko toga što trebam učiniti, kako se obratiti mladima, kako s njima razgovarati i kako bolje prihvaćati njihove različitosti."

Kako navodi Freedom House, organizacijama građanskog društva na Srednjem istoku i Sjeveru Afrike često nedostaju jasni ciljevi i realistični akcijski planovi za reformu. Oni se obično fokusiraju na ideološke proglase i konferencije umjesto na konkretne provedbene planove.

S takvom ocjenom slaže se još jedan od polaznika, Maged Sorour, izvršni direktor organizacije jedne od egipatskih nevladinih organizacija: "Većina nas nikada nije dobila neku međunarodnu obuku. Mi smo aktivisti po prirodi tako da je važno doći u Sjedinjene Države i proći ovaj program. Važno je dobiti nova znanja i prakticirati ih u našem društvu."

Polaznici programa imaju i osobne mentore među kojima su zakonodavci iz Sjedinjenih Država i Europe, bivši ambasadori, sveučilišni profesori i novinari. Jon Alterman, direktor za srednjo-istočne programe pri Centru za strateška i međunarodna istraživanja u Washingtonu jedan je od tih mentora. On je poručio mladim egipatskim aktivistima da Washington nastoji usmjeriti Egipat prema većoj otvorenosti - kako bi građana imali veći utjecaj na javnoj sceni.

"Ovo pokušavamo već više od pola stoljeća i, iskreno govoreći, još nismo ostvarili željeno. No u tome nećemo ni uspjeti, vi to trebate ostvariti. Mi vam možemo pomoći, inspirirati, dati vam neke ideje no akcija, stvarno kretanje naprijed treba doći i doći će od vas. Angažman građana - to je ono što mijenja svijet" - rekao je Jon Alterman.

Prognani egipatski prodemokratski aktivist, Saad Eldin Ibrahim, sada gostujući profesor na Sveučilištu Harvard, pohvalio je program Freedom Housea.Saad Ibrahim kaže da je podučavanje mladih čelnika praktičnom aktivističkom radu snažan i učinkovit način promicanja demokracije i zaštite slobode u svijetu.

XS
SM
MD
LG