Linkovi

"Secret Son," roman prvijenac u Maroku rođene Laile Lalami


Roman Secret Son, Tajni sin, prvijenac je u Maroku rodjene Laile Lalami i inspiriran je drustvenim, politickim, vjerskim i ekonomskim slozenostima danasnjeg Maroka.Autorica njime ispituje klasne razlike i drustvene nepravde i kako one doprinose osjecaju alijenacije i ocaja medju mladima.

Youssef Mekki zivi s majkom u jednoj stracari, u Casablanci. Uvijek je imao osjecaj da majka nesto od njega taji, ali nije znao sto.

"Rekla mu je da je njegov otac bio ucitelj, da su ga svi voljeli i stovali u Fezu, i da je umro kad su Youssefu bile samo dvije godine," kaze autorica knjige Laila Lalami.

A onda Youssef saznaje istinu – da je njegov otac jos uvijek ziv, ali ne ucitelj nego bogati biznismen. Istovremeno otkriva i da je u njegovom klasno svjesnom drustvu on zapravo nezakoniti sin jednog covjeka iz viseg i jedne zene iz puno nizeg sloja drustva. Laila Lalami nastavlja:

"Odlucuje da ce potraziti tog covjeka, svog oca, ali dok ga trazi, zbiva se puno toga sto oblikuje njegovu osobnu pricu i ona prerasta u politicku."

Youssefov otac ima veliku zelju uspostaviti vezu sa sinom kojega nikad do tada nije vidio i Youssef ulazi u povlasteni svijet marokanske vise klase. Preuzima ulogu privilegiranog sina, a onda se sve iznenada mijenja i on se vraca u sirotinjsku cetvrt grada:

"Youssef, u ovoj knjizi, ima priliku zivjeti na oba nacina zivota u Maroku, to se mnogima nikad ne dogadja. I upravo ga te ostre razlike ispunjavaju jadom i gnjevom. Postoje li iste razlike i u drugim zemljama sjeverne Afrike i Srednjeg Istoka? Naravno! Elita, preostala u njima iz kolonijalnih vremena, druge ljude tretira upravo onako kako je to cinila svaka kolonijalna sila," pojasnjava Laila Lalami.

Svjestan dubokih razlika izmedju bogatih i siromasnih, Youssef postaje laki plijen islamskih fundamentalistickih skupina koje ga zele regrutirati za teroristicki napad na jednog liberalnog pisca. U tom dijelu romana, Laila Lalami istrazuje zasto mladi prilaze takvim skupinama i postaju teroristi:

"Neki od njih to mozda cine zbog toga sto su konacno nasli nekoga tko im daje osjecaj identiteta.Drugi, jednostavno stoga sto im skupina daje tri obroka dnevno, a to prije nisu imali.A ima i onih koji duboko i strastveno vjeruju u ideologiju odredjene grupe. Ponekad je to i iz osvete, ako osoba koju treba napasti predstavlja nekoga tko je bio neprijatelj njihovoj vlastitoj obitelji."

Necete naci dvojicu terorista koji ce biti isti, kaze Laila Lalami. No, u nerazvijenim zemljama, kaze ona, potpuno beznadje, kad su u pitanju sanse za bolji zivot, stvara gorki osjecaj alijenacije i ocajanja medju siromasnim mladim ljudima, u socijalno zapostavljenim slojevima. Necete u obiteljima iz srednje klase, dodaje ona, naci one koji postaju teroristima. To je terorizam drugaciji od onoga koji smo vidjeli 11. rujna, objansnjava Laila Lalami, onih 19 otmicara bili su dobro obrazovani mladi muskarci koji su zivjeli na zapadu.

Laila Lalami je provela godinu dana u Maroku, proucavajuci teroristicke napade koji su se tamo zbili 2003. i 2007. godine.

"U Maroku, 2003., doslo je do cetiri koordinirana samoubilacka napada. Bio je to prvi cin terorizma u toj zemlji u novije vrijeme. Svi počinitelji su potekli iz siromasne cetvrti Sidi Moemen, u Casablanci. Prije dvije godine, 2007., bila su sprijecena dva napada.I njihovi sudionici su bili iz iste cetvrti. To znaci, cetiri su godine prosle izmedju ta dva niza dogadjaja i nista se nije promijenilo u svakodnevnom zivotu u toj cetvrti."

Laila Lalami ocekuje da ce terorizam ostati ozbiljna prijetnja sve dok se drustvo ne posveti korijenima problema:

"Vlada je, istina, pocela graditi stambene zgrade, ali sve dok ne bude akcije na nacionalnoj razini, u smislu obrazovanja, zdravstvene skrbi, gospodarstva, zaposlenosti, nece biti usjeha, jer ne radi se samo o cinjenici da netko zivi u stracari, a netko pod pravim krovom, u zidanoj zgradi, nego o svemu drugome sto uz to ide."

Kao pisac, Laila Lalami izrazava nadu da ce se citatelji moci poistovjetiti s njenim likovima i da ce im njena knjiga – Secret Son – pokazati kako je visoka cijena koju drustvo placa kad ignorira siromastvo i drustvenu nepravdu.

XS
SM
MD
LG