Linkovi

Branko Caratan: Bidenov posjet znak je snažne pomoći Obamine administracije EU u stabiliziranju regije


Profesora na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti i bivšeg hrvatskog veleposlanika u Švedskoj Branka Caratana zamolili smo da za Glas Amerike prokomentira značenje trodnevnog posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu. Pitali smo ga i što iščitava iz činjenice da je Hrvatska u prvoj Bidenovoj turneji po regiji preskočena.

Prof.dr. Caratan: "Prije svega, treba reći da je dobro da je Hrvatska preskočena jer očito u očima američke nove administracije Hrvatska nije toliki problem kao ostatak bivše Jugoslavije istočno od Hrvatske. Posjet potpredsjednika Bidena koji je inače dobar poznavalac ovoga prostora i koji je osim toga bio jedan od zagovornika intervencije SAD-a za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i inače jedan od ljudi koji su se suprotstavili Miloševićevoj politici, dakle taj posjet pokazuje da je američkoj novoj administraciji stalo do ove regije. Drugo, pokazuje da ona smatra da stvari u nekoliko država bivše Jugoslavije ne idu u dobrom pravcu i treće, Biden je ovdje podvukao osnovne teze američke politike u ove tri zemlje."

Politolog Caratan smatra da je američki predsjednik Barack Obama Bidena poslao u ove tri zemlje ne samo zbog njegova dobrog poznavanja regije već zato što Biden, za razliku od niza političara sa Zapada, dobro razumije nacionalno pitanje i međunacionalne konflikte, a ima i iznimno otvoren stil komuniciranja.

Caratan: "Za Bosnu i Hercegovinu je izrazio zabrinutost zbog nacionalizama koji onemogućavaju jačanje kretanja zemlje prema svojoj europskoj perspektivi. U Srbiji je pokušao objasniti da politika SAD-a podupire europsku orijentaciju vlasti u Srbiji i da Kosovo neće predstavljati problem, tj. da ono neće biti uvjet za put Srbije prema europskim integracijama. I konačno, na Kosovu je podržao kao nepovratnu kosovsku nezavisnost, ali je istovremeno naglasio potrebu zaštite srpske manjine u novoj kosovskoj državi.

Dakle, sve u svemu mogli bismo zaključiti da su očito SAD svjesne činjenice da su svojevremeno uložile puno u rješavanje konflikta u ovoj regiji, te da EU nema kapacitete da sama ojača procese koji trebaju ići u pravcu demokratizacije, tranzicije i europske orijentacije. Njegovim posjetom i porukama je pokazano da politika Obamine administracije osjeća odgovornost za jugoistočnu Europu i konačno i za čitavu europsku politiku.

Izgleda da je na tom terenu potpredsjednik Biden zadužen da postane čovjek koji će kontrolirati procese u ime Washingtona."

XS
SM
MD
LG