Linkovi

Medicinske sestre u SAD-u sve traženije


Za Drugog svjetskog rata, Sjedinjene Države nisu raspolagale s dovoljno kvalificiranih medicinskih sestara. Želeći učiniti tu profesiju dostupnijom – posebice za žene i rasne manjine poput Afro-Amerikanaca - američki je Kongres 1943. godine usvojio zakon kojim je osigurao financiranje kvalitetnijeg školovanja medicinskih sestara. Zakon je osigurao da Amerika danas raspolaže s visokokvalificiranim medicinskim osobljem. May Wykle medicinska je sestra s četrdeset godina iskustva a i dekanica Fakulteta za medicinske sestre Frances Payne Bolton u Clevelandu, u saveznoj državi Ohio. Ona kaže da su medicinske sestre danas u Americi sve traženije:

"Izgledi za upošljavanje su vrlo dobri, osobito u ovoj lošoj ekonomskoj situaciji. Pretpostavlja se da će zdravstvo do 2012. godine trebati dodatnih milijun zdravstvenih djelatnika, posebice kvalificiranih medicinskih sestara."

May Wykle kaže da zvanje medicinske sestre zapravo nije bilo priznato sve do zakona iz 1943. godine, koji je dobio ime po članici Zastupničkog doma Frances Payne Bolton, aktivistici za ženska prava koja je zakon i predložila. May Wykle kaže da je ovaj zakon omogućio Amerikancima afričkog podrijetla poput nje da postanu dio te profesije, što im je do tada bilo zabranjeno. “Najviše dugujemo Frances Payne Bolton,” kaže gospođa Wykle, “jer se borila protiv segregacije Afro-Amerikanaca.” No, ona smatra da se bolničarska profesija u Americi još uvijek dovoljno ne cijeni. Medicinske sestre nisu, kaže ona, samo pomoć liječniku, već one i same znatno pomažu u pružanju kvalitetne zdravstvene skrbi. S njom se slaže bolničar Greg Whittier iz Instituta Virginia Spine u Restonu u Virdžiniji:

"Svaki liječnik će vam reći da medicinske sestre igraju ključnu ulogu u zdravstvu. One su te koje uspostavljaju prvi kontakt s pacijentom, one su jedine osobe prisutne kada nema liječnika, konstantno pružajući njegu pacijentima."

Inače, ovo se zvanje u Sjedinjenim Državama solidno plaća. Prosječna godišnja plaća kvalificiranih medicinskih sestara iznosi 60 tisuća, a može dostići i 80 tisuća dolara. No, osobna i profesionalna korist ove profesije, smatra gospođa May Wykle, morala bi se još intenzivnije promicati kako bi privukla novu generaciju, jer su mnoge od skoro tri milijuna američkih medicinskih sestara blizu mirovine. Vlada inače predviđa otvaranje više od 587 tisuća novih radnih mjesta za medicinske sestre, do 2016. godine. Za bolničarku Jill Sekscienski iz Washingtona, najveći magnet ove profesije i dalje je duboko osobno zadovoljstvo zbog pružanja pomoći onima koji je trebaju:

"Bez obzira na težak rad, mislim da je to jedno od onih zvanja kod kojih znate da je ono što ste učinili zaista važno."

U Sjedinjenim Državama, jedan cijeli tjedan u svibnju bio je posvećen uspomeni na Florence Nightingale, koju mnogi smatraju utemeljiteljicom modernog bolničarstva. Nacionalni tjedan medicinskih sestara iskorišten je za informiranje javnosti o važnoj ulozi ove profesije na području javnog zdravstva.

XS
SM
MD
LG