Linkovi

Fair Trade sajam u New Yorku


"Fair Trade" - pravedna trgovina, globalni je društveni pokret koji se bori za usklađivanje ekonomskih odnosa proizvođača i- u zemljama u razvoju – uzgajivača, s potrošačima, uglavnom na razvijenom Zapadu. Cilj mu je ostvariti socijalnu pravdu, za koju smatra da je ostala u drugom planu u odnosu na zaradu moćnih kompanija. Ovog su mjeseca u oko 200 zemalja organizirani sajmovi Fair Trade, kako bi se javnost još bolje upoznala s ovim problemom. Jedan od takvih sajmova priređen je i u New Yorku.

Atmosfera na sajmu odiše toplinom i bogatim mirisima. Mnogobrojni prodavači i aktivisti iz cijelog svijeta okupili su se s ciljem da predstave svoje proizvode i poduče posjetitelje o ciljevima pokreta. Scott Codley iz New Yorka ponosno stoji za svojom tezgom, nudeći raznorazne proizvode: od igračaka izrađenih u Maliju do metalnih skulptura iz Vijetnama te zdjela napravljenih u Haitiju od maše papira. On kaže da je Pokret za pravednu trgovinu alternativa slobodnom tržištu, temeljena na pravičnosti za sve koji su uključeni u proces trgovine:

"Najvažniji aspekt globalizacije u posljednjih 25 godina postala je zarada. Alternativa tome je Fair Trade, pravedna trgovina, po kojoj nije jedino važna zarada. Cilj pravedne trgovine je omogućiti korektnu naknadu uzgajivačima hrane ili izrađivačima predmeta koje svakodnevno upotrebljavamo."

Pobornici pravedne trgovine osobito žele pomoći proizvođačima kave i kakaoa, koje koristi američki lanac kafića Starbucks, britanski Cadbury i mnoge druge međunarodne korporacije.

"U uobičajenom procesu trgovine, farmeri ne mogu puno birati kome će prodati svoje proizvode. Znaju samo za jednog čovjeka koji će ih posjetiti jednom, možda dvaput u sezoni, i reći im kolika je vrijednost njihove kave na tržištu te ih na temelju toga isplatiti. Pravedna trgovina pruža alternativu, pomažući farmerima da se organiziraju u demokratski utemeljene poljoprivredne zadruge i tako izbjegnu posrednika te ponude svoj proizvod direktno na zapadnom tržištu. Kao rezultat toga, farmeri mogu dobiti tri do četiri puta više novca nego kad svoje transakcije obavljaju na tradicionalan način," kaže Scott Codley.

Na obližnjem štandu, Jennifer Gray prodaje tenisice koje su izradile fair trade zadruge u Pakistanu. A tu su i vuneni odjevni predmeti koje su sašile samohrane majke iz Perua. Jennifer Gray kaže da je za ove žene prilika da prodaju svoju ručno izrađenu odjeću prava nagrada. Do tada su, kaže, njihovi prihodi ovisili o milosti lokalnih hotela koji bi ih upošljavali tek po potrebi, tražeći ih da obavljaju često ponižavajuće poslove, za koje bi ih potom loše platili:

"Ponekad bi morale čistiti hotelske kante za smeće, ili pasje izmete, ponekad kositi travu. Budući da su im to bili rijetki i jedini dostupni poslovi, nekad bi radile 10, 12 ili 14 sati, da bi prehranile obitelj. No, zahvaljujući našem pokretu kojis e zalaže za pravednu trgovinu među narodima one si same mogu odrediti radno vrijeme prema narudžbama koje dobiju. Osjećaju se mnogo korisnijima i smirenijima jer znaju da će dobiti dovoljno novca da se mogu brinuti za svoje obitelji."

Američki potrošači žele podržati pravednu trgovinu i sve se više zalažu za odgovorno donošenje odluka pri kupovanju, no do sada nisu znali kako - kaže Scott Codley. Kad postanu svjesni što se događa na drugom kraju nabavnog lanca, Amerikanci žele nešto poduzeti. Zbog toga je u posljednjih deset godina u Sjedinjenim Državama Pokret za pravednu trgovinu zaista uzeo maha, kaže Scott Codley.

XS
SM
MD
LG