Linkovi

Kakvi su izgledi za uspjeh Obamine administracije u srednjoistočnom mirovnom procesu?


Čelnici Egipta, Izraela i palestinskih vlasti tijekom sljedeća tri tjedna posjetit će Washington. Njihovi razgovori s predsjednikom Obamom odrazit će važnost koju njegova administracija pridaje pronalaženju mirnog rješenja za dugotrajni izraelsko-arapski sukob. Međutim, stručnjaci za Srednji istok različito procjenjuju predsjednikove izglede za uspjeh.

Kako kaže posebni izaslanik predsjednika Obame za Srednji istok, bivši američki senator George Mitchell, sukobe stvaraju ljudska bića, tako da ih ona mogu i riješiti. Međutim, tri stručnjaka su nedavno u Međunarodnom centru Woodrow Wilson u Washingtonu izjavila kako vjeruju da vrijeme istječe čak i za ona najpredanija ljudska bića da pronađu mirno rješenje za srednjeistočni sukob.

Administracija predsjednika Obame radi na novom pristupu sveobuhvatnom mirovnom sporazumu na Srednjem istoku – što je jedan postepeni proces u kojom se na korak naprijed jedne strane, primjerice, zaustavljanje izgradnje židovskih naselja od strane Izraela, odgovara korakom druge strane, primjerice, normaliziranjem odnosa arapskih zemalja sa židovskom državom.

Aaron Miller, politički stručnjak Centra Woodrow Wilson, kaže da čak i s tim novim pristupom predsjednik Obama mora slijediti taktiku koja se u prošlosti pokazala kao uspješna i dovodila do sklapanja sporazuma.

"Bilo koji američki predsjednik, želi li postići uspjeh u izraelsko-arapskim pregovorima, morat će pronaći način da pruži jamstva i Arapima i Izraelcima i Palestincima. I u kritičnoj fazi pregovora morat će izvršiti pritisak, ali nije sve u pritisku, radi se i o pružanju jamstva i pritisku, davanju nečeg i oduzimanju nečeg. Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger tako je postupao, bivši američki predsjednik Carter tako je postupao, bivši državni tajnik James Baker tako je postupao i ako Obama želi polučiti uspjeh, i on će morati tako postupati," kaže Miller.

Sjedinjene Države zalažu se za ono što se naziva "rješenjem s dvije neovisne države" – neovisna Palestina koja bi živjela u miru s Izraelom čijoj sigurnosti nitko ne bi prijetio. Shei Feldman direktor je Centra za srednjeistočne studije pri Sveučilištu Brandeis. On kaže da će predsjednik Obama možda imati poteškoća uvjeriti izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da palestinska država neće dovesti u pitanje sigurnost Izraela.

"Problem je u tome da kad ljudi imaju na umu koncept države, misle da država mora imati vojsku, mora imati potpunu kontrolu nad svojim zračnim prostorom i mora imati neometanu kontrolu nad ulaznim i izlaznim točkama zemlje. A ako uzmete u obzir izraelske sigurnosne zahtjeve, palestinska suverenost bi trebala biti kompromitirana. Mogu zamisliti situaciju u kojoj Natanyahu to kaže kad dođe ovdje, a predsjednik mu kaže kako to ne vidi da je to nužno u suprotnosti s načelom o dvije države," kaže Feldman.

Ghaith Al-Omari slaže se s time da je definicija države u srži problema. Međutim, ovaj bivši savjetnik predsjednika Mahmuda Abbasa kaže da je ostavljanje te definicije nejasnom nužna diplomatska strategija.

"Što se tiče koncepta Obamine administracije o rješenju s dvije države, ne mislim da se radi samo o jednom konkretnom konceptu, i mislim da je to ispravan stav. Mislim da će na posljetku dvije strane odlučiti što je to rješenje s dvije države. Rješenje s dvije države je rješenje koje se može prodati javnosti na obje strane. I mislim da Sjedinjene Države trebaju o tome dobiti nagovještaje od samih zainteresiranih strana," kaže Al-Omari.

Ova tri stručnjaka slažu se da u bliskoj budućnosti neće doći do prekida srednjeistočnih mirovnih nastojanja, međutim, upozoravaju da bi neuspjeh da se pomaknu od status quo situacije imao ozbiljne posljedice.

Isto je upozorenje iznio i jordanski kralj Abdulah koji promiče još smjelije mir između Izraela i muslimanskih zemalja, kad se nedavno susreo s predsjednikom Obamom.

Cijena neuspjeha na Srednjem istoku dobro je poznata, a stručnjaci kažu da ta spoznaja hitno pomiče žarište administracije predsjednika Obame prema postizanju napretka u mirovnom procesu.

XS
SM
MD
LG