Linkovi

Rasplamsava se rasprava o legalnosti oštrih istražnih metoda koje je, u slučajevima terorizma, koristila administracija Georgea Busha


Bivši američki potpredsjednik Dick Cheney i nekoliko vjerskih čelnika posljednje su javne ličnosti koje su se uključile u nacionalnu debate oko oštrih tehnika ispitivanja osumnjičenika za terorizam.

Politička stajališta u debati oko mučenja zatvorenika dodatno se – kako izgleda – učvršćuju. Bivši potpredsjednik Dick Cheney izjavio je za televizijsku mrežu CBS da su okrutne tehnike ispitivanja, koje je odobrila administracija predsjednika Busha, pomogle u zaustavljanju terorističkih napada koji su bili u fazi planiranja.

"Nema žaljenja. Mislim da je to bilo apsolutno ispravno. Uvjeren sam, apsolutno uvjeren, da smo sačuvali tisuće, možda stotine tisuća života. Ako se netko bude osvrnuo na ovaj program kad se situacija primiri, recimo za 20 do 30 godina, vidjet će da je ovo bio veliki uspjeh američkog obavještajnog sektora" - rekao je Richard Cheney.

No protivnici ovih tehnika ispitivanja – koje oni nazivaju mučenjem – podjednako su odlučni u traženju odgovornosti onih koji su ih odobrili. Pastor Richard Killmer, izvršni direktor organizacije Nacionalna vjerska kampanja protiv mučenja, kaže: "Jedan od naših prioriteta u 2009. godini jest zalaganje za uspostavu neovisnog, nestranačkog povjerenstva koje bi istražilo pitanje mučenja nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države kako bismo znali koja su nam jamstva potrebna kako bi se osiguralo da se mučenje više nikada ne dogodi."

Killmer i drugi aktivisti žele širu istragu navoda o mučenju od one koju već vode Ministarstvo pravosuđa i senatski Odbor za obavještajna pitanja.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da su građani podijeljeni oko pitanja jesu li okrutne tehnike ispitivanja opravdane kako bi se zemlja zaštitila od terorističkih napada.

John Fortier, politički analitičar pri Institutu American Enterprise u Washingtonu, o tome kaže: "Javnost je podijeljena gotovo pola-pola. Neki vjeruju da, povremeno, ipak treba koristiti nasilnije taktike ispitivanja te pristaju na žrtvovanje nekih građanskih sloboda kako bismo se obranili od terorizma."

Predsjednik Obama proglasio je nezakonitim kontroverzne tehnike ispitivanja dijelom i stoga što vjeruje da se informacije, koje se na taj način dobiju od osumnjičenika za terorizam, mogu doznati i na druge načine. "Učinit ću sve što mogu kako bi Amerikanci bili sigurni. No, apsolutno sam uvjeren da je najbolji način za to da ne idemo nekim prečicama koje potkopavaju ono što, kao nacija, jesmo" - rekao je u jednom nedavnom govoru predsjednik Obama.

Oporbeni republikanci protive se istrazi ovog problema koji potječe iz razdoblja administracije predsjednika Busha, bojeći se da bi to moglo voditi ka političkim motiviranim tužbama. Vjerske čelnike, pak, više od političkih posljedica brine moralni aspekt ovog problema. Unutarnja istraga Ministarstva pravosuđa bliži se kraju, a, kako se javlja, zaključno izvješće kritizirat će odvjetnike Bushove administracije koji su definirali pravni temelj za korišteje okrutnih tehnika ispitivanja.

Nekoliko novinskih agencija javlja da se u izvješću Ministarstva pravosuđa neće preporučiti pokretanje optužnica protiv njih.


XS
SM
MD
LG