Linkovi

Ekološka nagrada Tyler pripala dvojici Amerikanaca


Richard Alley, sa Sveučilišta Penn State, pratio je klimatske promjene kroz fizikalne i kemijske elemente koje su one ostavile u ledenim pločama Grenlanda i Antarktika. Indijsko-američki znanstvenik Veerabhadran Ramanathan, iz Instituta za oceanografiju Scripps, proučavao je učinke onečišćivača na promjenjive obrasce padavina. On i njegovi kolege pokazali su kako su takozvani smeđi oblaci - izazvani ugljikom i drugim polutantima - dijelom odgovorni za smanjenje uroda u Indiji, istovremeno šteteći ljudskom zdravlju.

Obojica znanstvenika bila su članovi UN-ovog Međuvladinog panela za klimatske promjene, koji je s bivšim američkim dopredsjednikom Alom Goreom podijelio Nobelovu nagradu za mir, 2007. Obojica su bila u Los Angelesu kako bi primili ovogodišnju Nagradu Tyler za ekološka dostignuća.

Oni kažu da nema nikakve sumnje o zatopljavanju klime na Zemlji. Vjerojatne posljedice uključuju opasni porast razine mora i oceana, te poplavljivanje obalnih područja, promjene u lokalnim obrascima vremenskih prilika, suše i poplave. Znanstvenici kažu da su ljudi najvećim dijelom odgovorni za te promjene. Richard Alley kaže da samo još neki detalji čitavog procesa nisu u potpunosti poznati.

"No, opća slika, mijenjamo li atmosferu na način koji podiže temperature? Da! I tek smo počeli! Ako iskoristimo i spalimo svo fosilno gorivo koje nam je na raspolaganju, dovest ćemo do mnogo, mnogo većih promjena nego što smo napravili do sada."

Ramanathan proučava uzorke atmosfere iz mnogih dijelova svijeta, od obala Kalifornije, preko Arapskog mora, pa do obala Koreje. On vidi dokaze klimatskih promjena u svakome od uzoraka.

"Temperature rastu, kiše postaju sve intenzivnije. No, za mene, najozbiljnije od svih promjena koje se sada događaju je dramatično povlačenje arktičkog leda, snježnih naslaga na gorju Sierra u Kaliforniji, te, najvažnije, čitavih glečera i snježnih naslaga na Himalayama."

On kaže da Himalaye osiguravaju vode za velike rijeke o kojima ovisi više od tri milijarde stanovnika Azije. Glavni uzrok globalnog zatopljavanja je ugljični dioksid koji se oslobađa u atmosferu izgaranjem fosilnih goriva. Najveći svjetski zagađivači ugljičnim dioksidom su Kina, Sjedinjene Države, Rusija i Indija.

Znanstvenici kažu da je drastično smanjenje ispuštanja glavnih stakleničkih plinova ključni dugoročni zadatak, no jedan od polutanata, zvan crni ugljik, može biti smanjen mnogo brže. On nastaje izgaranjem dizel goriva, te, u zemljama u razvoju, paležom drva i drugih goriva za kuhanje. Ramanathan kaže da filteri mogu smanjiti zagađenje dizelom, dok se prebacivanjem na alternativna goriva može smanjiti ispuštanje crnog ugljika u Aziji i drugim sličnim područjima.

"Ako pogledate Indiju i Kinu, kuhanje na štednjacima na drva i ugljen, ili na izmetu goveda, stvara gotovo dvije trećine ispuštenog crnog ugljika. A dobro znamo kako se može kuhati bez takvih izvora. Dakle, ljudima - i to onima s dna ekonomske piramide - treba pružiti na ekonomičan način dostup boljim, čišćim izvorima energije za kuhanje."

Takva brza promjena, kaže Ramanathan, dala bi vremena - deset do trideset godina - za razvitak tehnologija kojima bi se ozbiljno smanjilo ispuštanje ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova.

XS
SM
MD
LG