Linkovi

U čijim je rukama moć u Rusiji?


Predsjednik Barack Obama prije nekoliko se dana sastao ovdje u Washingtonu sa Sergejem Lavrovim, ruskim ministrom vanjskih poslova. Washington je izrazio želju da se odnosi s Rusijom poprave, u odnosu na protekle godine kada je došlo do očitog zahlađenja. Inače, prije nekoliko dana navršila se godina dana otkako je Vladimir Putin premijer Rusije. On je, podsjetimo, na taj položaj došao s položaja predsjednika. Putina je u Kremlju zamijenio Dmitrij Medvjedev. Kako iz Moskve za rubriku U žarištu javlja Peter Fedinsky, u Rusiji još uvijek nije baš jasno koji od ove dvojice političara ima stvarnu vlast.

Sedmog svibnja prošle godine Dimitrij Medvjedev postao je ruski predsjednik. Njegov prethodnik Vladimir Putin predao mu je – među ostalim – i šifre za aktiviranje ruskog nuklearnog arsenala. Medvjedev je pak najavio pojačane napore na ubrzanju ekonomskog rasta i boljoj zaštiti građanskih prava i sloboda. Samo dva sata nakon inauguracije, Medvjedev je premijerom imenovao Vladimira Putina.

Godinu dana kasnije, analitičari kažu da su postignuća Medvjedeva prilično skromna. Najvažnije se odnosi na promjenu ustava koja se odnosi na produženje predsjedničkog mandata. Neki smatraju da to pogoduje premijeru Putinu koji, navodno, razmišlja o povratku na predsjedničku dužnost. Oporba je sumnjičava prema Medvjedevu.

Šef komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov kaže: 'Predsjednik je na početku dao niz obećavajućih izjava – o borbi protiv korupcije, o potrebni dijaloga, čak je i inicirao zakon prema kojem televizija mora oporbi dati određene termine u svojim programima'. Međutim, dodaje čelnik ruskih komunista, obećanja su jedno, a njihovo ispunjenje nešto posve drugo. Ono ovisi o ministrima i guvernerima – kaže Genadij Zjuganov.

Aktivistima koji se u Rusiji bore za poštivanje ljudskih prava drago je što predsjednik Dimitrij Medvjedev češće od Putina spominje demokratske reforme. No, policija i dalje ometa rad ne-vladinih organizacija koje štite građanske slobode. Maša Lipman iz Centra Carnegie u Moskvi zadovoljna je činjenicom što se predsjednik Medvjedev sastao s njom i njezinim kolegama. Međutim, ne može se reći da takvi sastanci ugrožavaju potpunu kontrolu Kremlja nad javnim životom – kaže Maša Lipman. "Predsjednikova poruka, manje-više glasi: 'ako imate neke kritike, dođite k meni i recite mi što vas smeta. Nemojte s njima uzbunjivati javnost, to nije dobro.'"

U prošlogodišnjoj predsjedničkoj kampanji, Vladimir Putin je najavljivao da će njegov nasljednik Medvjedev nastaviti s uspješnom ekonomskom politikom prethodne vlade. Na dan inauguracije novog predsjednika, u svibnju prošle godine, dionice na ruskim burzama dostigle su rekordnu vrijednost. Međutim, nakon toga, ruskoj je ekonomiji krenulo izrazito loše.

Premijer Putin je doduše spomenuo činjenicu da Rusija isključivo zarađuje na izvozu sirovina te da banke ne posluju kvalitetno, međutim glavni je razlog za posustajanje pronašao u inozemstvu. Vladimir Putin je svalio krivicu na američku ekonomiju, koja je – kako je rekao – prošlih godina bila drogirana jeftinim kreditima. 'To je uzrokovalo lančanu reakciju u drugim dijelovima svijeta i blokiralo svjetski financijski sustav' – dodao je Putin.

U Rusiji a i u svijetu često se postavlja pitanje tko je od ove dvojice političara stvarno na vlasti – Putin ili Medvjedev. Prije nešto više od godinu dana, Dmitrij Medvjedev je rekao da prema ustavu Ruske federacije, politiku određuje predsjednik države. Međutim, znakovito je da je za vrijeme ljetošnjeg sukoba s Gruzijom - koji je bio najveća prošlogodišnja vanjskopolitička kriza za Kremlj – crte bojišnice posjetio premijer Vladimir Putin, a ne predsjednik države. Kamere su zabilježile da je on tih dana izdavao zapovijedi o pokretima oružanih snaga.

Maša Lipman iz moskovskog ureda američke Zaklade Carnegie kaže da u Rusiji vlast ne počiva u institucijama političkog sustava, već u neformalnim aranžmanima nekolicine glavnih političara: "Tko je koga tu imenovao? Tko duguje svoj položaj kome? Tko je čiji klijent? Tko je kome lojalan?"

Maša Lipman kaže da premijer Vladimir Putin nadzire najvažnije poluge vlasti u Rusiji – državnu sigurnost i vojsku – iako više nije predsjednik.

Nedavna anketa koju je za britanski BBC provela jedna kanadska istraživačka firma pokazuje da tek 15 posto Rusa misli da predsjednik Dmitrij Medvjedev ima stvarnu vlast u zemlji. Jedno je rusko istraživanje zimus pokazalo sličan rezultat. Prema obje ankete, oko polovica Rusa smatra da premijer Putin i predsjednik Medvjedev dijele vlast, odnosno da je politički utjecaj ravnomjerno raspoređen između ove dvojice političara.

XS
SM
MD
LG