Linkovi

Uspomene na Hladni rat u bivšoj raketnoj bazi na Floridi


Bivša baza američke vojske na Floridi, u kojoj su nekada bile stacionirane nuklearne rakete i koja je imala središnju ulogu u kubanskog raketnoj krizi, posljednjih je godina postala turistička atrakcija. Posjetitelji se tu upoznaju s događajima koji su, prije gotovo pedeset godina, doveli Sjedinjene Države i Sovjetski Savez na rub nuklearnog rata.

Nacionalni park Everglades nalazi se na samom vrhu floridskog poluotoka. Radi se o močvarnom području koje je dom tisuća ptica, pantera i aligatora. To je ujedno najbliža kopnena točka Sjedinjenih Država u odnosu na Kubu, koja je udaljena nekih 300 kilometara.

Rendžer u parku, Leon Howell, ovog proljeća vodi turiste do danas napuštene raketne baze koja je bila sagrađena 1962. godine. Američka vlada podigla je nekoliko raketnih baza u području Everglades, nakon što su američki špijunski zrakoplovi na Kubi otkrili sovjetske rakete.

Takvo otkriće dovelo je do najnapetijeg razdoblja Hladnog rata, podsjeća rendžer Howell: "Sjećam se straha na licima odraslih oko mene, koji nikada ranije nisam vidio."

Američka vlada raspustila je ove baze sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Uklonjene su rakete, radari i lansirna oprema. Druge dvije obližnje baze potpuno su prenamijenjene – u jednoj je zatvor, a u drugoj supermarket. U ovoj bazi, pak, posjetitelji obilaze zgrade gdje su boravili vojnici kao i takozvane raketne silose gdje su se nalazili raketni projektili.

Wayne Landry bio je prije pola stoljeća raketni tehničar. "Po noći bi nas probudile sirene i mi bismo bili spremni 24 sata. Ja sam se nalazio u objektu odakle se kontroliralo lansiranje. Imao bih slušalice na glavi i pratio kretanje zrakoplova na radarima." sjeća se Landry.

Landry se prisjeća priprema nuklearnih raketa za lansiranje. On je jedan od nekoliko bivših vojnih časnika koji su danas ‘prekvalificirani’ u turističke vodiče, a na inicijativu još jednog veterana, Charlesa Cartera.

"Svaki put kad bi protivnik podigao svoje lansere raketa mi bismo znali za to. Kubanski odnosno sovjetski zrakoplovi poletjeli bi prema nama, a mi bismo postavili u zračni prostor naše avione," sjeća se Carter.

Djelatnici nacionalnog parka potiču veterane da pri kontaktu s turistima govore o svojim uspomenama. Carter kaže da su za vrijeme kubanske raketne krize on i njegovi kolege bili upoznati samo s dijelom onoga što se događalo. O proživljenom govore s nostalgijom. "Nismo smjeli reći da su ovdje raketne bojeve glave. Neke su bile nuklearne, a neke nisu. U to vrijeme to je bila tajna."

Uprava Nacionalnog parka Everglades nada se da će sljedećeg proljeća turistima ponuditi još zanimljivije sadržaje. Namjera je da ove bivše vojne baze - koje su nekada smatrane ‘državnim tajnama’ - postanu dio ‘žive povijesti’, kako za one koji su proživjeli kubansku krizu tako i za buduće generacije.

XS
SM
MD
LG