Linkovi

Programi kvalifikacije za medicinske sestre i tehničare imigrantima pomažu da se izvuku iz siromaštva


Visoko kvalificirani imigranti u Sjedinjenim Državama rijetko rade u istim profesijama kojima su se bavili u zemljama iz kojih dolaze. Većina ih završava na nisko plaćenim poslovima, kao što su čišćenje kuća ili vožnja taksija, zbog čega često život provedu u siromaštvu. Trenutno stanje ekonomije još više pogoršava tu situaciju. No jedan program u saveznoj državi Oregon daje izbjeglicama i imigrantima koji su po zanimanju medicinsko osoblje priliku da se toj profesiji ponovno vrate.

Mnoge bolnice u Sjedinjenim Državama potiču svoje pacijente da ispune upitnik o tome jesu li bili zadovoljni njegom koju im je bolničko osoblje pružilo.

Iryna Zhyga ima dosta takvih komentara, i čuva ih u jednoj fascikli kod kuće. Iryna sjedi za kuhinjskim stolom i čita komentar jednog posebno "teškog" pacijenta: "Na kraju komentara napisao je da sam odlična medicinska sestra koja zna kako biti odlučna, no istovremeno i brižna."

Ona je te sposobnosti stekla u Ukrajini, gdje je bila medicinska sestra. Pokazalo se da taj poziv nije toliko drugačiji u Sjedinjenim Državama. Princip je isti, pobrinuti se da pacijenti dobiju njegu koja im je potrebna.

Iryna Zhyga tim se poslom bavi gotovo čitav život. No, njena je karijara bila upitna prije 17 godina, kada se Sovjetski Savez raspao, a u bivšim je republikama zavladala nestabilnost. "Sjećam se da sam bila prestarašena. Djecu sam po noći stavljala na spavanje na podu, u jednoj sobi, i bilo me je strah ići u drugu sobu, i molila sam Boga da me povede na mjesto gdje želi da budem."

Zhyga govori dosta o svojoj vjeri, i kaže da je upravo vjera ono što je njoj i njenoj djeci dalo snage da kao izbjeglice napuste Ukrajinu, te se naposljetku skrase u Oregonu. Kada je tek stigla u Ameriku, jedva da je govorila engleski, imala je blizanke koje je morala uzdržavati i nije znala voziti automobil. Jedva je preživljavala kao samohrana majka, kada je prvi puta čula za WIIN program, koji imigrantima koji su medicinsko osoblje pruža profesionalno usavršavanje.

"Mnogi od nas u medicinskoj profesiji još smo davno došli na ideju da bi naša radna mjesta trebala biti etnički i rasno raznovrsnija, naročito što se tiče medicinskih sestara," kaže Judy Anderson, direktorica WIIN programa.

Njen ured ukrašen je etničkom odjećom koju su joj poklonili njeni bivši studenti. Svake godine samo 12 do 14 studenata bude izabrano za ovaj program, u kome nauče komunikacijske vještine, te pohađaju dodatne tečajeve iz zdravstvenih oblasti.

Anderson kaže da većina njih radi, idu u školu, i odgaja djecu: "Oni vole svoj posao, i žele brinuti za pacijente. Uz to su i vrlo marljivi radnici, koji imaju komplicirane živote, i nadvladali su mnoge prepreke. Skoro svi naši studenti na kraju dobiju dozvolu za rad u zdravstvu."

WIIN je jedan od deset ovakvih programa za obuku zdravstvenog osoblja koje se školovalo u stranim zemljama. Iryna Zhyga završila je WIIN program prije tri godine, i sada ima dobro plaćen posao u Portlandu. Kada je tek stigla u Sjedinjene Države, kaže ona, nije mogla ni sanjati o ovakvom životu. Njene 16-godišnje kćeri upravo su završile srednju školu. Prije godinu dana, Zhyga je kupila svoj prvi dom.

"Kada smo tek kupili kuću, ogledala sam se oko sebe, i pomislila sam da sam u ovu zemlju došla s dva kovčega i dvije kćeri, i od toga sam uspjela stvoriti ovaj život, i sada imam mjesto koje mogu nazvati svojim domom," kaže Zhyga.

Ovo je iskustvo koje izbjeglice i imigranti rijetko iskuse. Prema podacima Instituta za migracije, koji proučava globalne migracijske trendove, više od milijun imigranata sa fakultetskom diplomom koji žive u Sjedinjenim Državama su neuposleni ili rade za minimalnu nadnicu.

Direktorica programa WIIN Judy Anderson kaže da programi poput ovoga mogu pomoći u mijenjanju tih statistika, tako što će imigrantima poput Iryne Zhyge dati šansu da se izvuku iz siromaštva i vrate karijeri za koju su mislili da je zauvijek izgubljena.

XS
SM
MD
LG