Linkovi

Nine Mile Canyon - najduža galerija u svijetu


Kanjon Devet milja, Nine Mile Canyon, često se naziva najdužom galerijom u svijetu. Smješten u saveznoj državi Utah, taj je kanjon pet puta duži nego što mu to ime kaže i prepun je litica. No, isto je tako prepun tisuća drevnih urezanih slika, petroglifa, koji datiraju još iz doba misterioznog nestanka urođeničke američke kulture.

U Kanjonu Devet milja, pogledi od kojih zastaje dah nude se na svakom koraku. Uz nebrojene klisure i litice ovog sušnog područja, tu su i tisuće drevnih rezbarija na stijenama, petroglifi.

Jim Lindsay je vodič iz Prirodoslovnog muzeja Utaha. "Ova grupacija sadrži velik broj slika dugorogih divljih ovaca, ali se ne vidi interpretacija. Mislim da bi to moglo biti ono što se naziva 'kalendar sjena', odnosno prikazi koji koriste prstenaste crteže za odreživanje doba godine," kaže Lindsay.

Drevne kulture urezivale su petroglife u udaljenim mjestima diljem svijeta, ali nigdje drugdje toliko mnogo i na tako velikom području. Kanjon Devet milja dug je više od 60 kilometara. Između 1000. i 1250. nove ere, u kanjonu su živjeli Indijanci naroda Fremont, koji su iza sebe ostavili dokaze o poljodjelstvu i zajedničkom lovu kroz naslikane - piktografi - i urezane - petroglifi - slike na stijenama. I tada su odjednom nestali.

Antropološkinja Pam Miller, predsjednica Koalicije Kanjon Devet milja, organizacije koja proučava i štiti kanjon, kaže: "Postoje mnoge teorije o njima. Mislim da je najmisteriozniji dio onaj njihovog nestanka, negdje između 1250. i 1280. Ne znamo što im se dogodilo, jer potpuno nestaju ikakvi arheološki nalazi nakon tog perioda."

Miller kaže da su do danas arheolozi dokumentirali samo oko tisuću slika na stijenama kanjona, ali procjenjuju da ih je ukupno više od deset tisuća. Petroglifi prikazuju životinje i događaje, recimo zajednički lov. Na mnogima se vide životinje kojih danas u tom području više nema, poput buffala i dugoroge divlje ovce. Neki promatrači kažu da na petroglifima prepoznaju apstraktne prikaze božanstava i demona, pa čak i poruke.

"Ne znamo što znače piktografi jer ne postoje današnji potomci tih Indijanaca da nam kažu da taj određeni simbol u njihovoj tradiciji znači to i to," kaže Miller.

Miller kaže da neke vjerske skupine, poput Mormona, kao i indijanska plemena Ute i Hopi, tvrde da su povezani s tim područjem. Neki ljudi kažu da slike prikazuju vanzemaljce, te posebice izdvajaju kao argument u prilog svojoj tezi panel nazvan 'Obitelj', gdje - tvrde - ljudskim likovima vire antene iz glava.

No, štogod oni točno prikazivali, petroglifi u Kanjonu devet milja u iznimnoj su opasnosti. Kanjon je poput patchworka, u kojemu se miješaju djelići u državnom i oni u privatnom vlasništvu. Privatni vlasnici kojiput pišu poruke preko petroglifa, a vandali ih koriste kao mete za vježbanje gađanja. Uz sve to, u kanjonu su otkrivene rezerve zemnog plina, što je dovelo do industrijske aktovnosti i povećanog prometa.

Jim Lindsay, iz Prirodoslovnog muzeja Utaha, kaže da, ako se ne poduzmu dodatne mjere zaštite, petroglifi će za petnaestak, dvadeset godina biti tako jako oštećeni da će ih se jedva vidjeti.

XS
SM
MD
LG