Linkovi

Novi sporazum START do kraja godine?


Sjedinjene Države i Rusija složile su se oko nastavka razgovora o zamjeni Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, poznatom pod skraćenicom START-1, koji istječe u prosincu ove godine.

Odluka o otpočinjanju razgovora za zamjenu sporazuma START-1 postignuta je tijekom izravnog sastanka američkog i ruskog predsjednika na marginama ekonomskog summita G-20, održanog u Londonu. Samo dva dana kasnije, u govoru u Pragu, predsjednik Obama je rekao da će njegova administracija poduzeti konkretne korake prema svijetu bez nuklearnog oružja:

"Kako bismo smanjili broj bojevih glava i uskladištenog oružja, pregovarat ćemo s Rusijom još ove godine o novom sporazumu usmjerenom na smanjenje strateškog oružja. Predsjednik Medvjedev i ja otpočeli smo taj proces u Londonu i želimo da se do novog sporazuma dođe do kraja godine, sporazuma koji je pravno obvezan i dovoljno poduzetan. Taj će sporazum biti temelj za buduća smanjenja oružja, a mi ćemo tražiti da u to bude uključeno sve oružje," rekao je gospodin Obama.

Pregovori oko sporazuma START-1 vodili su se 1980-tih, a potpisali su ga, 1991.godine, tadašnji američki predsjednik George Herbert Bush i sovjetski čelnik Mikhail Gorbachev. Sporazum je stupio na snagu 1994.godine.

START-1, dokument na više od tisuću stranica, jedan je od najkompleksnijih sporazuma u povijesti, a odnosio se na smanjenje nuklearnog oružja. Profesor sa Sveučilišta Minnesota Steve Andreasen negdašnji je stručnjak za kontrolu oružja pri Nacionalnom vijeću za sigurnost:

"Sporazum je limitirao broj sredstava koja mogu ponijeti nuklearno oružje uključujući dalekometne bombardere i interkontinentalne balističke rakete na podmornicama i na zemlji. Isto tako, određuje gornju granicu u broju bojevih glava koje mogu biti razmještene na spomenutim sustavima. Tim sporazumom dozvoljeno je najviše šest tisuća bojevih glava te tisuću i 600 sustava za prijenos strateškog nuklearnog oružja," kaže Andreasen.

Sporazum START-1, također je uspostavio strog i jako nametljiv proces provjere. Frank Miller – koji je kao i gospodin Andreasen bio stručnjak za kontrolu oružja pri Nacionalnom vijeću za sigurnost, opisuje neke od tih mjera:

"Ključne mjere zahtijevale su inspekciju ekipa kako bi se osiguralo jesu li strane poštovale dogovoreno glede broja bojevih glava. Sporazumom je utvrđeno da neki američki bombarderi, uključujući sve bombardere B-1, ne smiju više nositi nuklearno oružje. Mi nastavljamo kontrolirati proizvodnju ruskih pokretnih raketa kako bi se uvjerili da tijekom proizvodnje mobilnih interkontinentalnih balističkih projektila SS-27, u tajnosti ne proizvode rakete SS-20, čija je proizvodnja zabranjena još u vrijeme predsjednika RonaldaReagana. Postoji veliki broj mjera kojima vlade dvije zemlje dobivaju jamstva da druga strana poštuje odredbe sporazuma," kaže Miller.

Washington i Moskva su se pridržavali odredbi iz STARTA-1, međutim važenje tog sporazuma ističe 5. prosinca.

U nekoliko proteklih godina, ruski i američki dužnosnici su pokušavali postići novi dogovor, nakon isteka START-a 1, ali bez većeg napretka. Stručnjaci kažu da je sada, nakon susreta Obama-Medvedev, došlo do novog poticaja glede postizanja sporazuma. Oni ističu da će dvije strane pregovarati oko dodatnog smanjenja nuklearnog oružja te oko stavki za provjeru. No, hoće li se dogovoriti do roka u prosincu? Još jednom, Frank Miller.

"Ukoliko predsjednici obje zemlje daju instrukcije svojim pregovaračima da ne dopuste da male stvari ometaju pregovore, te ukoliko predsjednici nastave provjeravati što njihovi pregovarači rade – jasno je da je odgovor – da!" kaže Miller.

Steve Andreasen, također, vjeruje da sporazum može biti postignut do prosinca: "Kada to kažem onda treba znati da je važno pokušati učiniti nešto kako bi se dobilo na vremenu – što podrazumijeva da američki Senat i ruska Duma – odobre sve što predsjednici i pregovarači čine – prije nego istekne START-1 u prosincu. Republikanski senator Richard Lugar je rekao da bi se to trebalo dogoditi u kolovozu. Dakle, vremena je malo."

Predsjednici Obama i Medvjedev su pregovaračima naložili da ih o tijeku pregovora izvijeste do srpnja kada se očekuje da će gospodin Obama posjetiti Moskvu.

XS
SM
MD
LG