Linkovi

Košarkaši North Caroline - novi prvaci američke sveučilišne lige


Košarkaši North Caroline novi su prvaci američke sveučilišne lige pobjedom u finalnom susretu nad momčadi sveučilišta Michigen. Osim po sjajnoj igri momčadi North Caroline, ovo će se prvenstvo pamtiti i po mladim košarkašima izvan Sjedinjenih Država koji nisu nikada imali tako veliki utjecaj na američku sveučilišnu ligu kao ove godine tako da je sve veći broj inozemnih igrača pretvorio ligu u međunarodni sportski događaj.

Navijači iz 153 zemlje bili su u mogućnosti pratiti turnir na televiziji i na Internetu kako bi gledali, osim američkih i 79 igrača iz drugih zemalja. Od 65 ekipa koje su igrale u završnici lige, 42 su imale barem jednog igrača koji je rođen izvan Sjedinjenih Država.

Kanada ima najviše igrača – čak 14, po sedam ih je rođeno u Nigeriji i Srbiji, dok su Kamerun, Francuska i Litva bili predstavljeni s po četiri mlada košarkaša. Međunarodni karakter košarkaškog turnira je "začinjen" i sa sportašima iz Hrvatske, Australije, Engleske, Grčke, Njemačke, Italije, Obala Bjelokosti, Jamajke, Malija, Nigera, Rusije, Senegala i Tanzanije.

Posljednjih godina sve više studenta izvan Sjedinjenih Država želi doći na američka sveučilišta zbog kvalitetnog košarkaškog programa. Tako među četiri najbolje ekipe, tri imaju igrače koji nisu rođeni u Americi.

Među njima je i košarkaš sveučilišta Michigen state, Goran Suton, koji je proglašen najboljim igračem finalnog susreta, iako je igrao za poraženu momčad sveučilišta Michigen. Goran je, inače, kao šestogodišnji dječak, napustio 1992. godine rodno Sarajevo i ratom zahvaćenu Bosnu i Hercegovinu.

"U Ameriku se nisam doselio kako bih igrao košarku nego iz mnogo drugih razloga. Išao sam u srednju školu Everett koja je postala prvak savezne države. Nakon toga sam otišao na sveučilište Michigen i pet godina kasnije evo igram među četiri najbolje ekipe. Tako je moj san postao stvarnost," kaže Goran.

Za momčad Connecticuta igra Hasheem Thabeet, koji je rođen u glavnom gradu Tanzanije, Dar es Salamu. Thabeet je igrao za jedan tanzanijski klub kada je čuo za mogućnost igranja u Sjedinjenim Državama. Koristeći školsko računalo, kontaktirao je škole u Americi nadajući se da će mu košarka omogućiti bolje obrazovanje, ali i platiti školarinu, jer mu to njegova majka, koja je udovica, nije mogla priuštiti. Ali, dva metra i 21 centimetar visoki centar nije ni sanjao da će sveučilište kao što je Connecticut – ponuditi stipendiju:

"To je dug put, prepun uspona i padova. Mnogo sam toga prošao. No, pretpostavljam da je Bog imao planove za mene i nadam se da ću imati priliku zaigrati i u NBA ligi."

Thabeet kaže da je za njega i sveučilišna diploma vrlo važna kako bi mogao pristojno živjeti jednom kada prestane igrati košarku.

Inače, za momčad sveučilišta American iz glavnog američkog grada Washingtona igrao je i hrvatski košarkaš, Frane Markušić, rođen u Solinu.

XS
SM
MD
LG