Linkovi

Obama: SAD nude islamskom svijetu partnerstvo koje će se temeljiti na zajedničkim interesima i međusobnom poštovanju


Predsjednik Obama izjavio je da želi unaprijediti odnose s muslimanskim svijetom, a poglavito s Turskom. Kako iz Ankare javlja Paula Wolfson predsjednik je iskoristio obraćanje turskom parlamentu kako bi pokušao popraviti odnose koji su postali napeti zbog rata u Iraku.

U govoru turskim parlamentarcima predsjednik je rekao da želi obnoviti povjerenje, ne samo između Sjedinjenih Država i Turske, već Amerike i muslimanskog svijeta u cjelini. "Reći ću slijedeće što jasnije mogu: Sjedinjene Države nisu i nikada neće biti u ratu s Islamom" - rekao je u svojem govoru predsjednik Obama.

Predsjednik Obama je izjavio da Amerika želi partnerstvo temeljno na zajedničkim interesima i poštovanju dodajući kako će uvijek slušati drugu stranu i tražiti zajednička stajališta čak i u područjima oko kojih vlada veliko neslaganje.

Dužnosnici Bijele kuće pojasnili su da ovo nije bio dugo očekivani govor predsjednika Obame muslimanskom svijetu. Većim dijelom tema govora bili su američko-turski odnosi.

Predsjednik je rekao da je Turska ključni saveznik i važan dio Europe te je podržao napore Ankare za ulazak u Europsku uniju: "Europa dobija, a ne gubi s etničkom, tradicijskom i vjerskom raznolikošću. Tursko članstvo u Uniji ponovno bi proširilo i ojačalo temelje Europe."

Predsjednik Obama osvrnuo se i na povijesno pitanje kampanje otomanske Turske protiv Armenaca 1915. godine koju neki povjesničari nazivaju genocidom. Tijekom izborne kampanje Barack Obama je izrazio spremnost potpisivanja kongresne rezolucije kojom bi se taj događaj nazvao „genocidom". Tijekom posjete Ankari predsjednik je rekao da će ostaviti svoj osobni stav po strani i prepustiti Armeniji i Turskoj da same riješe to pitanje.

Predsjednik je iz Ankare otputovao u Istanbul gdje će sudjelovati u radu skupa Ujedinjenih naroda "Savez za civilizacije".

XS
SM
MD
LG