Linkovi

Modernizacija ruskih oružanih snaga - kako i s čim?


Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev objavio je prošlog tjedna sveobuhvatnu modernizaciju ruskih oružanih snaga. Peter Fedinsky osvrće se na političke i ekonomske realnosti takvog plana.

Tenkovi i rakete provezeni su u vojnoj paradi na Crvenom trgu u svibnju prošle godine, prvi put nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. No ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov nedavno je izjavio da je 90 posto ruske vojne tehnologije zastarjelo. Prošlog tjedna ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev objavio je ambiciozni plan modernizacije ruske vojske. "Glavni cilj je poboljšavanje borbene spremnosti prije svega kroz strateške nuklearne snage" - rekao je Medvjedev.

On smatra da rusku sigurnost ugrožavaju širenje NATO saveza, lokalne krize i međunarodni terorizam. Kako je rekao, sukob s Gruzijom, u kolovozu prošle godine, otkrio je manjkavosti i u ruskim konvencionalnim snagama. Predsjednikovu izjavu pojašnjava Viktor Litovkin, ruski vojni analitičar: "Nedostaju nam sustavi podrške borbenih operacija. Što je to? To su bespilotne letjelice, precizno oružje, sredstva izviđanja, navigacije, komunikacije i slično. Na ovom polju daleko zaostajemo za modernim civiliziranim svijetom."

Predsjednik Medvjedev kaže da će Rusija izdvojiti značajna sredstva za razvitak i kupovinu novih oružja unatoč pritisku na državni proračun zbog smanjenja cijene nafte na svjetskom tržištu. No, neovisni analitičar Pavel Felgenhauer primjećuje da Rusiji ne nedostaje samo novca već i industrijski kapaciteti za sveobuhvatnu modernizaciju oružja: "Oni će vjerojatno morati kupiti tehnologiju i komponente sa Zapada pa čak i čitave oružane sustave. No to će biti nemoguće ukoliko i dalje budu inzistirali na sukobu sa Zapadom."

Vojni promatrači kažu da Kremlj ovim programom želi smanjiti nezadovoljstvo zbog najavljenog smanjenja oružanih snaga zbog čega bi moglo biti otpušteno i do 200 tisuća časnika. Analitičari dodaju da su oružane snage i njihove pristaše izborno tijelo koje Kremlj ne može ignorirati.

Pavel Felgenhauer smatra da Rusija ne može priuštiti sveobuhvatnu modernizaciju vojske te da ruske vlasti nisu riješile tu kontradikciju: "U društvu i među elitama ne postoji konsenzus oko toga što stvarno žele. Općenito, svi se slažu da je modernizacija oružja neophodna, ali pitanje je kako i što. Sa Zapadom ili protiv Zapada? Treba li kupiti oružje na Zapadu ili se treba okrenuti vlastitim snagama?"

Pavel Felgenhauer kaže da se odluke o tome u Rusiji donose iza zatvorenih vrata te da one nisu dobro analizirane - što su karakteristike autoritarnih režima.

Predsjednik Medvjedev nedavno je međutim izjavio da su neke ruske postrojbe već modernizirane te se nada da će početak šire modernizacije započeti 2011. godine.

XS
SM
MD
LG