Linkovi

Natjecanje za 'grad budućnosti' pokazuje maštovitost i inventivnost osnovnoškolaca


Za dizajniranje mnogih javnih projekata za koje se očekuje da će biti financirani iz ogromnog federalnog paketa mjera za oživljavanje ekonomije bit će potreban značajan inžinjerski talent. Javni djelatnici stoga će možda biti zainteresirani za kreativne projekte učenika koji su izloženi na ovogodišnjem natjecanju National Engineers Week Future City. Ovo godišnje natjecanje koje se održava u Washingtonu ima za cilj poticanje učenika u višim razredima osnovne skole na karijere u inzinjerstvu.

Godina je 2171. Mjesto – izmišljeni grad Novo-Mondum od 50 tisuća stanovnika, istočno od Reykjavika, na Islandu. A sve se to dogadja u finalu natjecanja Future City 2009. Ovaj gradić predstavlja troje učenika iz Bexley Middle School iz savezne države Ohio, koji se nalaze medju 38 ekipa - preostalih eliminacijom između 1100 ekipa -, pobjednika regionalnih natjecanja, koji su bili pozvani u Washington da se natječu za stipendije i druge posebne nagrade.

Svaka ekipa trebala je dizajnirati model grada, izgraditi ga u mjerilu od recikliranih materijala, te obraniti svoj koncept pred skupinom sudaca. Suci ih traže da opišu barem jednu tehnologiju koju su koristili, a koja će proizvesti bilo obnovljivi izvor vode, ili reciklirati vodu unutar same kuće, ili je pročistiti. Članovi ekipe Novo-Mondum Tom Krajnik i Wyatt Peery se bez ikakvih problema stavljaju u ulogu gradskih dužnosnika svog konceptualnog grada i objašnjavaju svoja rješenja.

"Mikrobne energetske stanice koje smo mi koristili pune su bakterija koje, nakon što u sebe usisaju otpad, stvaraju energiju kojom se opskrbljuju električni sustavi, kao što su pumpe u našem sustavu opskrbe vodom. One također prerađuju takozvanu crnu, odnosno kanalizacijsku vodu, u sivu vodu koja se na prirodan način može pročistiti, i to provjetravanjem koje se odvija na krovu naših stambenih zgrada," kažu mladi futuristi.

Glavna tema ovogodišnjeg natjecanja je - voda. Učenici iz Valley Park Middle School iz New Jerseyja dizajnirali su svoj City of Hope, grad nade, na obali rijeke Yangtze u Kini, s obiljem čiste i pitke vode. Ključna stvar u dizajniranju ovog grada, kažu članovi ekipe Jack Maguire i Bobby Matts, je tehnologija molekularnog razgrađivanja onečišćivača, ili MCD.

"Ova tehnologija koristi nano čestice kako bi razgradila kemijske i ostale onečiščivače. Također se koristimo filterima s ugljikovim nanocjevčicama. Na ovaj način iskorištavamo vodu, a ne bacamo je. Imamo i ekološki održive vrtove na krovovima stambenih zgrada, koji pročiščavaju vodu, dok su istovremeno mjesta gdje stanovnici tih zgrada mogu uzgajati hranu," kažu Maguire i Matts.

U 22. stoljeću, prema mladim dizajnerima, zgrade bi bile obojane solarnim polimerima za hvatanje energije sunca, a biljke bi mogle rasti na samim zidovima. A za kretanje po City of Hope, ljudi bi koristili hermetički zatvorena vodena vozila koje bi pokretala voda iz rezervoara. Jedan od članova ovog tima, Runhe Li očekuje da će ove ideje biti stavljene u praktičnu uporabu.

"Napravili smo ovaj grad koristeći tehnologiju koja će postojati u budućnosti, jer godina će biti 2175, i mi vjerujemo da će tada sve biti moguće," kaže Li.

Jedna druga ekipa, iz Texasa, dizajnirala je grad koji koristi vodenicu budućnosti - ona hvata vodenu paru iz atmosphere, te ju pročišćava u pitku vodu. U ovom projektu učenici koriste reciklirane kompjutorske dijelove, prazne kutije od slatkisa, pa čak i papirnate maramice. Suci su toj ekipi dodijelili posebnu nagradu za inovaciju na području čiste energije zbog javnog sustava brzog prijevoza koji koristi obnovljivu energiju.

Članovi ekipe Amirpooya Dardashti i Ali Ammed kažu da je to jedna od ideja koju bi voljeli vidjeti na djelu u svom vlastitom gradu: "Mi živimo u Houstonu, u Texasu, i najveći problemi našeg grada su prljavština i zagađenje, te užasne prometne gužve. Zato bismo željeli u Houstonu primjeniti obnovljive izvore energije koje smo koristili u našem modelu grada."

Ovi učenici, kao i 30 tisuća drugih koji su diljem zemlje sudjelovali u ovom natjecanju, utrošili su stotine i više radnih sati na svojim projektima. Učiteljica Nilofer Momin kaže da ovo natjecanje može promjeniti živote njenih učenika, jer na ovaj način oni zaista otkrivaju što inžinjeri rade za svoje gradove. Njeni se učenici slažu.

"Ja sam promijenila mišljenje o tome čime se želim baviti, i uvidjela sam da i djevojčice mogu biti inžinjeri, i imati dobar život i karijeru," kaže jedna učenica.

"Iz ovog sam projekta naučio, a siguran sam da i ostali članovi mog tima dijele moje misljenje, da su inžinjeri predvodnici svijeta, i da koriste svoje poznavanje znanosti u praktične svrhe. Siguran sam da ću, kad odrastem, biti inžinjer," dodaje njezin kolega iz škole.

Jedan od pokrovitelja ovog natjecanja je National Engineers Week Foundation, konzorcij profesionalnih i tehničkih udruga, te velikih američkih korporacija, koji promiče razvitak novih talenata budućnosti.

XS
SM
MD
LG