Linkovi

Inzistiranje na ljudskim pravima - važan aspekt američke vanjske politike


Organizacije koje prate stanje ljudskih prava u Kini zamjerile su američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton da je – za vrijeme nedavnog posjeta Pekingu - ublažila američku kritiku kineske politike na području građanskih sloboda. Ova kritika obnovila je desetljećima staro pitanje - koliko bi Sjedinjenim Državama trebalo biti važno da zemlje s kojima imaju inače dobre odnose poštuju ljudska prava?

U Nepalu kao i desecima drugih zemalja nedavno je obilježena 50. godišnjica ustanka u Tibetu, protiv kineske vlasti. Na njima je državnoj tajnici Hillary Clinton zamjereno što se prilikom nedavne posjete Pekingu nije jače založila za poštivanje ljudskih prava u Kini.

Hillary Clinton je međutim rekla da Sjedinjene Države ne ublažavaju svoj stav u vezi s ovim pitanjem: "Iako postoje razlike u gledištima, otvoren dijalog će i dalje biti ključni aspekt američkog pristupa u odnosima s Kinom. Ljudska prava su dio tog našeg sveobuhvatnog pristupa."

Thomas Melia iz Freedom House-a, organizacije koja promiče ljudska prava, smatra da se američki diplomati trebaju uvijek zalagati za poštivanje sloboda u inozemstvu, pa makar se morali odreći nekih drugih ciljeva: "To mora biti kontinuirana politika naše vlade, tako da stranci vide da su ljudska prava Americi vrlo važna."

No, skandal u iračkom zatvoru Abu Ghraib, gdje su američki stražari mučili zatvorenike, kao i postojanje vojnog zatvora u Guantanamu, oslabili su američki utjecaj kada su u pitanju ljudska prava – kaže Joe Stork iz Human Rights Watcha: "Danas nemamo mnogo legitimiteta na ovom području i trebat će dosta vremena da ga obnovimo."

Međutim, drugi pak stručnjaci upozoravaju da je Amerika ipak dokazala svoju posvećenost ljudskim pravima – torturu u Abu Ghraibu otkrili su upravo američki mediji, a počinitelji su kažnjeni višegodišnjim zatvorskim kaznama.

Christian Brose, urednik u časopisu Foreign Policy, kaže da je najbolje kada američki diplomati poštivanje ljudskih prava predstave kao mudru odluku za samu zemlju, a ne kao puki zahtjev Washingtona: "Treba reći – ljudska prava su za nas prioritet. I za vas same bit će bolje ako se budete kretali u tom pravcu."

Joe Stork iz Human Rights Watcha pak kaže da bi američka vlada zemljama koje krše ljudska prava trebala uvijek otvoreno reći – ako želite dobre odnose, počnite poštivati ljudska prava. Thomas Melia iz Freedom Housea-a dodaje da su ljudska prava ključni dio američkog identiteta, na što ukazuje i izbor Baracka Obame za predsjednika države.XS
SM
MD
LG