Linkovi

S neizlječivim rakom - utjeha u vjeri


Snažna vjera ponekad može utješiti ljude koji boluju od raka. No, jedna nova studija pokazuje da bi ih vjera mogla navesti da se odluče na agresivne vrste liječenja koja bi im mogla produžiti život.

Oboljeli od neizlječivog oblika raka nose se sa svojom bolešću na različite načine. Neki uspiju ispuniti snove svog života. Gene Muller oženio je ženu koju je volio punu 31 godinu. Michelle Walker, majka troje djece, doputovala je u Sjedinjene Države avionom iz Novog Zelanda u posljednjem pokušaju pronalaženja liječenja koje bi joj produžilo život. Iako su liječnici pronašli lijek koji joj je uspio smanjiti tumore, nisu joj mogli spasiti život.

Neki pacijenti nalaze utjehu u svojim prijateljima i obiteljima, drugi u svojoj vjeri. Znanstvenici to nazivaju “sučeljavanje s bolešću uz pomoć vjere.”

"Sučeljavanje uz vjeru je definirano mjerom u kojoj se pacijent koristi svojom vjerom u Boga kako bi razumio i prilagodio se situaciji," kaže liječnica Andrea Phelps. Ona i profesorica Holly Prigerson predvodile su studiju čiji je cilj bio odrediti kako su se pacijenti s neizlječivim rakom nosili sa svojom bolešću.

"Cilj nam je bio otkriti na koji će način prakticiranje vjere u svakodnevnom životom utjecati na odluke o njihovom liječenju," kaže Phelps.

Rezultat studije: u vrlo religioznih pacijenata, vjera je bila pokretačka snaga pri donošenju njihove odluke o vrsti terapije.

"Oni više religiozni željeli su agresivniju terapiju, i imali veće šanse dobiti agresivnu i intenzivnu njegu koja bi im produžila život, a koja se prilično teško podnosi, osobito pred kraj života," kaže profesorica Prigerson.

Većina pacijenata zastupljenih u ovoj studiji bili su kršćanske vjere. Znanstvenici kažu da bi njihova otkrića mogla pomoći liječnicima i ostalom medicinskom osoblju u boljem razumijevanju pacijenata koji boluju od neizlječive bolesti.

Ova je studija objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association.

XS
SM
MD
LG