Linkovi

Jedan od velikih američkih dnevnih listova odlazi iz tiska i ostaje samo na Internetu


Seattle, u saveznoj državi Washington, bio je jedan od posljednjih američkih velegradova u kojemu su se za čitatelje otimala dva dnevna lista. Više nije. Korporacija Hearst odštampala je posljednji broj lista Seattle Post-Intelligencer u utorak, okončavši tako njegovu 146 godina dugu povijest. No, PI – kako domaći zovu svoje omiljene novine – započet će svoj drugi život na internetu, kao prvi veliki američki dnevni list koji prelazi isključivo u digitalni format.

Poput mnogih dnevnih listova u Americi, Seattle Post-Intelligenceru posljednjih je godina dramatično pala zarada od reklama i oglasa. U većem dijelu zadnjeg desetljeća gubici su mu bili milijunski. Nova, mnogo mršavija on-line verzija lista zadržat će od dosadašnjih 170 novinara i reportera samo njih dvadeset.

Među tih 20 je i 26-godišnja Monica Guzman, kojoj je ovo i tužno i uzbudljivo iskustvo. Tužno, zbog odlaska svih onih velikih novinara koji su izgradili ugled PI-ja. Uzbudljivo, zbog novih mogućnosti koje se otvaraju online objavljivanjem vijesti. "Ako se priču može bolje iznijeti pomoću videa, onda ju tako i treba izreći. Ako je bolja u audio verziji, onda ju treba prezentirati tonski. Ako je najbolja u riječi, onda je tu tekst, a pomaže i foto galerija. Sve su te opcije dostupne i upravo to čini sadašnju perspektivu uzbudljivom. Internet je sjajan medij, ako uspije funkcionirati kao dobar biznis," kaže Guzman.

Monica Guzman je dosad radila u Post-Intelligenceru samo dvije godine. Priznaje da se tek pred par tjedana uopće pretplatila na tiskane novine. Većinu vijesti i informacija saznaje preko društvenih internetskih sajtova, poput Facebooka i Twittera. Izvor vijesti joj je mreža znanaca i prijatelja – koji su isto tako stalno online – ili tek kratka upozorenja s poveznicama na vijesti.

To je upravo vrsta publike kojoj se, kako izgleda, obraća Korporacija Hearst sa svojim novim, samo-za-web izdanjem PI-ja. Nova web stranica prvenstveno će pružati lokalne vijesti, čitateljske blogove, komentare iz pera istaknutih osoba, te sadržaje vezane uz stil življenja, preuzete iz Hearstovih magazina. U takvom formatu nema mjesta ogromnoj većini profesionalnih novinara koji su dosad radili za PI.

"Nismo mi tehnofobi, mi smo samo iskusni. To je velika razlika. Samo zato što ne provodim čitav dan online, ne twiteriram i ne razmjenjujem nebrojene tekst-poruke s gomilama ljudi, ne znači da ne znam što radim," kaže Debra Carlton-Harrel, koja je za PI radila 28 godina, pokrivši više zadataka i reportaža nego što uopće može brojati. Njoj nije bilo ponuđeno da ostane raditi za PI-točka-com. Nova verzija lista izgubit će ne samo novinare, kaže ona, nego i pravo novinarstvo.

"Sposobnost da se povežu razne točke između ogromne količine informacija, da se iz toga izradi obris stvarne priče, dolazi samo s iskustvom ... da se priča iznese slojevito, pošteno, nepristrano i inteligentno ... da se čitatelju sve izloži i prepusti da sam dođe do svojih zaključaka," kaže Carlton-Harrel.

Debra Carlton-Harrel dio je skupine veterana iz Post-Intelligencera koji govore o započinjanju novog lista u kojemu bi održali onakvu vrstu novinarstva kakvu vjeruju da Seattle zaslužuje.

Njezin bivši šef, glavni urednik David McCumber, zahvalio je na ponudi da bude jedan od 20 zadržanih na poslu, rekavši da u novoj verziji neće biti mjesta za onakvu vrstu novinarstva koja je najteža i po kojoj je ugašeni list bio poznat – istraživalačko novinarstvo, u kojemu se tema analizira u širinu i u dubinu, a rezultirajući članci imaju trajan utjecaj na čitateljstvo i društvo. No, on vjeruje da će se takvo novinarstvo vratiti, da će samo potrajati dok se ne iznađu novi modeli njegovog financiranja.

Za sada, sve se vrti oko poslovne održivosti, što osjeća i jedini preostali tiskani list u ovom gradu, Seattle Times. I on gubi novce sučeljen s dramatičnim padom oglašavanja i reklama. Neki poznavaoci prilika kažu da će i on prije kraja godine završiti samo na webu.

XS
SM
MD
LG