Linkovi

Iranci 'ohrabreni' Obaminom porukom; vlada traži 'konkretne korake' u promjeni američke politike


Predsjednik Barack Obama jučer je Irancima čestitao njihovu Novu godinu. Nastup pred kamerama Glasa Amerike, predsjednik je iskoristio i za predstavljanje novog američkog pristupa vladi te zemlje. Kako javlja Edward Yeranian, većina je Iranaca pozitivno primila Obaminu poruku.

Među običnim se svijetom u Teheranu danas dosta govorilo o poruci predsjednika Obame, u kojoj se on zalaže za bolje odnose Washingtona i Teherana. Savjetnik iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada za medije, Ali-Akbar Javanfekr 'pozdravio' je Obaminu želju za boljim odnosima, no podsjetio je i na američku politiku u prošlosti, te rekao da Teheran želi vidjeti i konkretne korake.

Javanfekr je dodao: "Gospodin Obama govori o promjenama, međutim nije poduzeo praktične korake kako bi ispravio pogreške iz prošlosti. Ako to učini, te ako zaista iz temelja promijeni američku vanjsku politiku, iranska vlada i narod neće mu okrenuti leđa. Što se tiče predsjednikovog spominjanja razlika između Amerike i Irana, mi mislimo da su te razlike posljedica američke neprijateljske politike. Te razlike neće nestati ako se uvedu samo periferne promjene."

Mladi Iranci, odrasli nakon islamske revolucije, odgojeni su u anti-američkom duhu, u skladu s kojim se Sjedinjene Države nazivaju 'velikim sotonom'. No, mladić Reza Hedayat - kojeg smo za vrijeme njegova shoppinga zaustavili u centru Teherana – kaže da ga je poruka američkog predsjednika ipak ohrabrila: "Ako Amerikanci zaista imaju poštene namjere, Iran bi trebao imati dobre odnose s njima, kao i sa svim drugim zemljama. Prijateljske i trgovačke veze koriste svima" – kaže ovaj mladi Iranac.

A Pirouz Mojtahed-Zadeh, profesor zemljopisa na jednom teheranskom sveučilištu, kaže da je optimističan: "Trebamo razumjeti Obaminu poziciju. On je inicirao promjene ne samo u pogledu Irana, već cjelokupne američke vanjske politike – a sve u sjeni ratoborne politike prošle administracije. Moramo biti optimistični, nema druge alternative. Takvim ćemo pristupom pomoći i Obami."

Optimizam je inače, u Bruxellesu, izrazio i Javier Solana, čelni dužnosnik Europske unije odgovoran za vanjsku politiku. "S velikim smo zadovoljstvom čuli ovu poruku. Mislim da je vrlo konstruktivna. Nadam se da će joj u Iranu pokloniti svoju punu pozornost te da će ona otvoriti novu poglavlje u odnosima s Teheranom" - rekao je Javier Solana.

Sjedinjene Države i Iran već desetljećima imaju izrazito loše odnose, a oni su posljednjih godina još bili i pogoršani, zbog iranskog nuklearnog programa te podrške Teherana radikalnim islamističkim skupinama poput Hezbolle i Hamasa. Administracija Baracka Obama u više je navrata posljednjih mjeseci pozivala Teheran na suradnju. Iran je pozvan i na međunarodnu konferenciju i Afganistanu, koja počinje 31. ožujka.


XS
SM
MD
LG