Linkovi

Pojedinosti o novoj američkoj strategiji u Afganistanu poznate i prije njezina objavljivanja


Očekuje se da će predsjednik Obama do kraja ovog mjeseca objaviti strategiju za Afganistan, nakon dvomjesečne prilično tajnovite revizije koju su provodili viši civilni i vojni dužnosnici i nakon konzultacija sa saveznicima. Međutim, elementi te strategije počeli su se nazirati u komentarima dužnosnika uključenih u taj proces ili onih koji su s njime upoznati. Al Pessin javlja iz Pentagona o tome što znamo dosad o toj novoj strategiji za koju se očekuje da će rukovoditi međunarodnim nastojanjima u Afganistanu tijekom nadolazećih godina.

Viši dužnosnici američke administracije izbjegavaju pitanja o novoj strategiji u Afganistanu već tjednima. Međutim, čineći to ipak su otkrili neke elemente te strategije, kao što je to učinio ministar obrane Robert Gates u razgovoru za radio postaju NPR 10. ožujka. "Rekao bih da je minimum te misije spriječiti da talibani ponovno preuzmu vlast od demokratski izabrane vlade Afganistana i time opet potencijalno pretvore tu zemlju u utočište l-Qaide i drugih ekstremističkih organizacija."

Ministar Gates je govorio i o utvrđivanju kratkoročnih i srednjoročnih ciljeva za Afganistan – onih koje se mogu postići za tri do pet godina: "Moramo imati ciljeve, bar blizu srednjoročnih okvira, koji su ostvarivi. A postoje i neka mjerila po kojima se može izmjeriti da li postižemo napredak u popravljanju situacije u Afganistanu u pogledu sigurnosti, u pogledu vjerodostojnosti tamošnje vlade i tako dalje."

Ministar obrane kaže da to uključuje jačanje afganistanske vojske, slanje dodatnog broja stranih vojnika kako bi osiguravali predsjedničke izbore u kolovozu i isporuke dodatne civilne pomoći za jačanje afganistanske vlade kako bi se mogla boriti protiv korupcije i promicati gospodarski razvoj. Američki ministar obrane također poziva na bolju koordinaciju međunarodnih nastojanja.

Drugi dio novog pristupa administracije sve je veća podrška afganistanskoj vladi da radi na pomirenju s nekim elementima unutar talibanskog pokreta i drugim militantnim organizacijama. Predsjednik Obama kaže da je slična politika uspjela u Iraku i da bi mogla funkcionirati i u Afganistanu, priznajući da ipak postoje velike razlike između dviju zemalja. Ministar Gates je iznio pitanje pomirenja i na sastanku ministara obrane NATO saveza u Poljskoj prošli mjesec.

I drugi aspekti novog američkog pristupa doprli su do javnosti. Jedan viši dužnosnik Ministarstva obrane je rekao prošli tjedan novinarima da je prvi cilj popraviti sigurnosnu situaciju kako bi se moglo pozabaviti drugim pitanjima – kako je rekao – "s pozicije sile". Zato je i predsjednik Obama objavio skoro 50 postotno povećanje u broju američkih vojnika u Afganistanu čak i prije negoli je revizija strategije bila završena. Isti dužnosnik Pentagona, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da Sjedinjene Države žele također osigurati "da područja uz afganistansko-pakistansku granicu prestanu biti sigurna utočišta za teroriste".

Analitičar i bivši američki veleposlanik u Ukrajini Steven Pifer, iz Instituta Brookings, kaže da će ključni trenutak biti kad predsjednik Obama predstavi svoju strategiju na summitu NATO saveza u Francuskoj i Njemačkoj početkom sljedećeg mjeseca: "Bit će to važna diskusija, jer će biti važan dio toga da se dobije podrška saveznika u smislu da pokažemo da imamo uvjerljivu strategiju, da drugi kažu 'ova će strategija funkcionirati, može funkcionirati".

A to bi moglo biti ključno za dobivanje dodatne vojne i civilne pomoći drugih saveznika."Očekuje se da će radna grupa za reviziju strategije završiti svoj prvi nacrt za otprilike tjedan dana, nakon čega će uslijediti važne dopune viših vojnih i civilnih dužnosnika, da bi naposljetku predsjednik Obama donio odluku. Dužnosnici kažu da će on javno predstaviti svoj plan za nešto više od dva tjedna, neposredno prije susreta s čelnicima država članica NATO saveza.

XS
SM
MD
LG