Linkovi

Na albumu Bare Bones, Madeleine Peyroux ne više s pjesmama drugih


Jazz vokalistica, gitaristica i skladateljica Madeleine Peyroux, rodom iz mjesta Athens, savezna država Georgia, svoj je prvi album – Dreamland – izdala 1996., kad su njoj bile 22 godine. Svoju je dosadašnju karijera gradila uglavnom na pjesmama drugih – Joni Mitchell, Boba Dylana, Hanka Williamsa, Leonarda Cohena, Bessie Smith, Billie Holiday... Njen glas, njen vokalni stil, najčešće i uspoređuju s onim Billie Holiday. Nakon Dreamlanda, snimljenog za Atlantic, uslijedili su Careless Love, 2004. godine, i Half the Perfect World, 2006., oba za etiketu Rounder. Sada, za istu etiketu, Peyroux je snimila Bare Bones. Ali taj se po nečemu razlikuje od prijašnjih albuma.

Stilski, Bare Bones je isti kao i njena prethodna tri. Madeleine Peyroux i dalje, naravno, zvuči kao Billie Holiday, ista boja zvuka, isto fraziranje. Isti je i spoj jazza, bluesa, folka... Isti je i producent albuma – dugogodišnji suradnik, i bivši suprug, Joni Mitchell – Larry Klein. S Madeleine Peyroux je radio na albumima Endless Love i Half the Perfect World. I ovim albumom dominiraju akustična gitara, Hammond orgulje, Wurlitzer, Estey, violina. Ono po čemu se Bare Bones razlikuje od prethodnih albuma Madeleine Peyroux, to je da na njemu nema niti jedne cover verzije, svaka od 11 skladbi je nova, originalna. U jednoj od njih – You Can't Do Me – ima i malo soul rocka; u prvoj albuma, retro bluesu Instead - malo countryja. Bare Bones nije striktno za poklonike jazza.

U pisanju pjesama, Madeleine su pomogli neki raniji suradnici – uz Kleina, i Walter Becker (Steely Dan), Jesse Harris (suradnik Norah Jones), plus Joe Henry, Julian Coryell i David Batteau. Jednu koja je potpuno njena – I Must Be Saved - Madeleine Peyroux je posvetila svojoj "spiritualnoj pramajci," nedavno preminuloj pjevačici i gitaristici Odetti, poznatoj aktivistici, koju su često i zvali "Glasom pokreta za građanska prava."

Dolar od svake prodane karte za koncertnu turneju na koju je upravo krenula (gradovima Amerike, Evrope i Azije), Madeleine Peyroux će dati u dobrotvorne svrhe, organizacijama povezanima s Nacionalnom koalicijom protiv obiteljskog nasilja, kojega je i sama, kao dijete, bila žrtva, zbog oca-alkoholičara. Ta se tema i provlači kroz par pjesama albuma. Uz tragediju, ima na albumu Bare Bones, i komedije; ima i vedrih nota i onih koje daju nade, poput Somethin' Grand, koju je, kaže, napisala kao svoj izraz podrške novom razdoblju, s Barackom Obamom na čelu. A ima i jedna - Love and Treachery - koju je napisala s Beckerom, a za koju Boston Phoenix piše "najbolja Leonard Cohen pjesma, koja nikad nije potekla iz pera Leonarda Cohena."

Više od desetljeća otkako je počela njena karijera i Madeleine Peyroux je odlučila da je došlo vrijeme za promjenu smjera. Nema na ovom albumu cover verzija pa nisu moguće ni usporedbe njenih interpretacija s originalima. Madeleine Peyroux, međutim, i dalje zvuči kao Madeleine Peyroux, samo malo više nego do sada.


XS
SM
MD
LG