Linkovi

Islamski ekstremisti pokušavaju radikalizirati i regrutirati Amerikance podrijetlom iz Somalije


Američki dužnosnici upozoravaju da islamski ekstremisti pokušavaju radikalizirati i regrutirati Amerikance podrijetlom iz Somalije. Jedan američki student postao je prvi američki državljanin u samoubilačkom bombaškom napadu kada se raznio prošle godine u Somaliji. Američke vlasti istražuju ulogu islamskih ekstremističkih skupina nakon što je više od dvanaest američkih mladića somalijskog podrijetla nestalo iz zemlje.

Senator Joseph Lieberman iz Connecticuta, koji se karakterizira kao neovisni demokrat, predsjedavao je raspravom senatskog Odbora za unutarnju sigurnost i vladina pitanja. "Razmotrit ćemo ono što je, kako mi se čini, najznačajniji slučaj regrutiranja terorista u Sjedinjenim Državama utemeljenog na nasilnoj islamskog ideologiji," izjavio je senator Lieberman.

Vjeruje se da je više od dvanaest mladića somalijskog podrijetla otputovalo u Somaliju. Student Shriwa Ahmed iz Minneapolisa u Minnesoti, raznio se u listopadu prošle godine u jednom od niza bombaških napada organizacije al-Shabaab, koju Američko državno tajništvo karakterizira kao terorističku skupinu.

Zamjenik direktora Centra za protuobavještajnu djelatnost Andrew Liepman kaže da su islamski ekstremisti radikalizirali mali, ali značajan broj mladih Amerikanaca somalijskog podrijetla. Liepman je izjavio da je tome pridonijelo više čimbenika.

"Izbjegličko iskustvo bijega iz zemlje podijeljene ratom u kombinaciji s izolacijom, očekivanom diskriminacijom, marginalizacijom i razočaravajućim oečkivanjima, uz lokalnu, kriminalnu, familijarnu i klansku dinamiku, učinilo je neke članove somalijske zajedinice podložnim utjecaju islamskih ekstremista," kaže Liepman.

Vjeruje se da u Sjedinjenim Državama ima oko 200 tisuća članova somalijske zajednice. Liepman je izrazio bojazan da bi radikalizirani mladi Amerikanci somalijskog podrijetla mogli pasti pod utjecaj al-Qaide i po povratku u Sjedinjene Države izvoditi terorističke napade.

J. Philip Mudd, visoki dužnosnik Saveznog istražnog ureda FBI-a vjeruje da odlazak tih mladića u Somaliju ima više veze s osobnim razlozima, a manje s aktivnostima islamista: "Ne vjerujem da netko u Somaliji kaže – dovedite mi još deset Amerikanaca. Mislim da se više radi o tome da se ljudi žele boriti za svoju temlju ili živjeti u drugačijem društvenom i vjerskom okruženju."

Neki stručnjaci vjeruju da opasnost regrutiranja organizacije al-Shabaab u zapadnim zemljama jenjava nakon što je islamistička vlada u Somaliji zamijenjena etiopskom okupacijom uz podršku Sjedinjenih Država.

Politolog Kenneth Menkhaus s koledža Davidson u Sjevernoj Karolini ipak poziva američke vlasti da više uključe somalijsku zajednicu u Sjedinjenim Državama, da istraže ulogu organizacije al-Shabaab i okolnosti nestanka mladih Amerikanaca somalijskog podrijetla. On dodaje da neki članovi somalijske zajednice nisu vojni razgovarati s istražiteljima jer su imali loša iskustva s policijom u Somaliji i jer ih je strah istrage koju bi povele imigracijske službe.

XS
SM
MD
LG