Linkovi

San Francisko priprema se za nošenje s gospodarskom krizom


Do slabljenja ekonomije u San Francisku došlo je prilično kasno, no ono je sada vrlo očito na području financija, turizma, građevinarstva, čak i industrije visoke tehnologije. Ovaj grad na Zapadnoj obali Sjedinjenih Država sada se priprema se za nošenje s gospodarskom krizom.

Ulice San Franciska još uvijek prožima energija. Na živahnom Market Streetu trio plesača stepa zabavlja prolaznike. Turisti se još uvijek voze poznatim uspinjačama. Nezastrašena recesijom, Roberta Halquist došla je iz Seattlea na susret s članovima svoje šire obitelji:

"Išli smo na vožnju brdskim tramvajem – od obale pa preko brda, do samog centra, a sada opet njime idemo do drugih gradskih destinacija."

Možda su se velike grupe posjetitelja ipak malo smanjile, no turisti još uvijek posjećuju poznate znamenitosti poput Ribarevog gata, kineske četvrti te mirnih rezidencijalnih četvrti s neobičnim kućicama iz viktorijanskog doba. Dan Goldes iz turističkog ureda San Franciska kaže da 2008.-ma nije bila loša godina:

"Izgleda da će nam 2009.-a biti puna izazova. Vrlo krhka ekonomska situacija i u Sjedinjenim Državama i u ostalim zemljama svijeta značajno će se odraziti na posjet stranih turista San Francisku."

I poslovna putovanja su sve rjeđa. Goldes kaže da velike trgovinske udruge rezerviraju svoje godišnje konferencije godinama unaprijed i rijetko ih otkažu, no primjećuje da na njih dolazi sve manje sudionika, posebice onih koji dolaze iz manjih tvrtki. San Franciskoje jedan od vodećih centara visokotehnološke industrije u svijetu. Leander Kahney s websitea Wired.com kaže da se recesija i gubitak radnih mjesta dugo nisu odrazili na ovaj sektor. No, dodaje da je poduzetnički kapital na kojeg se ova industrija oslanja presušio, tako da je i prodaja u ovom sektoru oslabila:

"Mislim da su kompanije prestale trošiti. One ne obnavljaju svoju infrastrukturu, pa se bojim da će se to jako osjetiti, osim ako se stvari uskoro ne promijene na bolje."

Istraživačka tvrtka Gartner, Inc. predviđa da će se broj međunaordnih pošiljaka s osobnim kompjuterima ove godine smanjiti skoro 12 posto. San Francisko izbjegao je prvi val ekonomske krize, uzrokovan ovrhama stambenih nekretnina i sveopćim kolapsom tog sektora.

Ted Egan, glavni ekonomist pri jednoj financiskoj tvrtki u San Francisku, kaže da su kuće i stanovi u tom gradu bili toliko skupi da su ih mogli priuštiti samo imućni – zbog toga je, kaže on, grad bio pogođen puno manje od drugih u zemlji. No, ti su problemi ipak stigli do njega, zbog posljedica krize u sektoru nekretnina, koje su se shrvale na banke, financijske usluge, maloprodaju i građevinsku industriju. Nezaposlenost u ovom gradu bila je osam posto u siječnju, što je približno isto nacionalnom prosjeku, te oko dva posto bolje nego prosjek u Kaliforniji. U Oaklandu, gradu do San Franciska, neuposlenost je već prešla devet posto, a taj je broj i u okolnim mjestima u porastu. Ekonomski stručnjak Ted Egan priprema se za teža vremena, no kaže da je u dugoročnom smislu optimističan:

"Nismo očekivali recesiju, no ona je sada tu. Međutim, mislim da, ako pogledate objektivno, San Francisko ima vrlo snažnu urbanu ekonomiju u usporedbi s ostalim mjestima u Sjedinjenim Državama. Gospodarski temelji ovoga grada iznimno su čvrsti, stoga postoji puno razloga za optimizam – da ćemo se oporaviti i biti ponovno jaki i ubuduće."

San Francisko, grad koji obiluje imućnim i educiranim stanovništvom, jedan je od američkih urbanih centara s najvišim postotkom ljudi sa sveučilišnom diplomom. No, on ima i brojne imigrante i starije osobe, dva segmenta stanovništva s nižim primanjima za koje gradski dužnosnici kažu da su najviše pogođeni recesijom.

San Francisko je preživio ranije krize, od Velike depresije 1930.-ih godina do kraha internetskih kompanija 2001. godine. Prije jednog stoljeća grad je gotovo sravnat zemljotresom i velikim požarom. Od njih se oporavio prilično brzo, a njegovi stanovnici kažu da i danas San Francisko, usprkos ekonomskim nedaćama, ostaje snažan.

XS
SM
MD
LG