Linkovi

Rast neuposlenosti ukazuje na važnost Obaminih poticajnih ekonomskih mjera


Sumorna slika američkog gospodarstva još se više produbila nakon objavljivanja podatka da se stopa neuposlenosti u zemlji popela na 8,1 posto, što je najviša razina u posljednjih 25 godina. Jim Malone prikupio je neke reakcije na ova najnovija izvješća i osvrće se na potencijalni politički efekt toga u Washingtonu.

Nema načina da se podaci o neuposlenosti uljepšaju – oni predstavljaju loše vijesti za zemlju koja pokušava naći izlaz iz sve dublje recesije. Ekonomist Stuart Hoffman kaže da nije vjerojatno da će do preokreta na tržištu rada doći uskoro: "Prva stvar koju treba učiniti jest da se zaustavi krvarenje. Ovi nam brojeve govore da nažalost američko gospodarstvo i dalje gubi radna mjesta. To nam ukazuje da će bar tijekom proljeća i početkom ljeta tržište rada biti vrlo teško za ljude koji rade da zadrže radno mjesto i za one koji ga izgube da pronađu novo.

Gospodarstvo očigledno ostaje prioritet broj jedan za predsjednika Baracka Obamu. On je rekao u Ohiou u petak da ovaj gubitak radnih mjesta naglašava važnost njegova paketa za stimuliranje gospodarstva koji je potpisao prošli mjesec. Međutim, pozvao je zemlju da bude strpljiva dok stručnjaci i obični građani isto tako čekaju na znakove oporavka: "Za sve to treba vremena i traži strpljivost. To će povući sa sobom veliki napor i suradnju, ali u najvećoj mjeri tražit će jedan novi osjećaj odgovornosti od svakog Amerikanca, odgovornost prema nama samima ali i prema drugima."

Republikanci se i dalje odupiru predsjednikovoj ekonomskoj politici, tvrdeći da se ona odviše oslanja na vladinu potrošnju i povećanje poreza korporacijama i bogatima.

Međutim, posljednje ankete pokazuju da većina Amerikanca odobrava predsjednikove poteze i općenito podržava njegove planove o povećavanju vladine potrošnje kako bi se dao poticaj gospodarstvu.

Stručnjaci također primjećuju da bar u ovom trenutku većina Amerikanaca je spremna dati predsjedniku vremena da njegova politika pokaže rezultate. Stephen Wayne, profesor državne uprave na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu, kaže: "Obama govori vrlo samouvjereno, a samouvjerenost je ono što ljudi trebaju u ovom trenutku. I njegovi govori o nadi i određeni znaci obećavajućeg oporavka bit će dostatni da zadrži podršku javnosti."

Naravno, ono što je sad potrebno jesu upravo ti obećavajući znaci, a stručnjaci kažu – što ih prije vidimo, to bolje.

XS
SM
MD
LG