Linkovi

Pedesetogodišnja Barbika i njezina stvarateljica


Njena je savršena figura nezamisliva u stvarnom svijetu, a garderoba potpisana najvećim dizajnerskim imenima u svijetu mode. Imala je pedeset različitih nacionalnosti i preko stotinu karijera, a sve to prije svog 50. rođendana, kojeg je upravo proslavila jučer. Danas se Barbie, ili Barbika, prodaje u preko 150 zemalja, no 1959. godine ta je lutka izazvala pravu revoluciju.

Barbie je javnosti po prvi put bila predstavljena na sajmu igračaka u New Yorku, 9. ožujka 1959. godine. Svrha takvih sajmova su, između ostalog, i velike narudžbe kupaca. No, taj put posjetitelji nisu željeli kupovati:

"Svi su kupci bili muškarci koji su tada rekli: ‘Majke nikada svojim kćerima neće kupiti lutku s takvim poprsjem.’ Bilo je ostvareno svega nekoliko narudžbi, kaže Robin Gerber, autorica knjige “Barbie i Ruth: Priča o najpoznatijoj lutki na svijetu i o ženi koja ju je stvorila.”

Ona kaže da su se stvari za tvrtku Mattel, koja je lansirala ovu igračku, preokrenule kad su djevojčice diljem Sjedinjenih Država na dječoj televiziji vidjele reklamu za Barbie. Robin Gerber kaže da su te reklame zaista otpočele prodaju Barbike, nekoliko mjeseci nakon njujorškog sajma igračaka. Ubrzo nakon toga – kaže Robin Gerber - Mattelu je trebalo tri godine da uspije sustići nevjerojatno velik broj narudžbi.

Marketinški plan izravno usmjeren na djevojčice, kao i onaj na samu Barbiku – za čiju je inspiraciju poslužila jedna njemačka lutka namijenjena odraslim muškarcima - bio je za to doba revolucionarna zamisao. Žena koja ih je osmislila je Ruth Handler.

"Promatrala bih kako su se moja kćerka Barbara i njene prijateljice igrale s papirnatim lutkama koje bi oblačile papirnatom odjećom. Onda sam uvjerila mog muža da bi mogli kreirati trodimenzionalnu lutku s kojom bi se one na isti način mogle igrati, ali koristeći odjeću od tkanine," svojedobno je rekla Handler.

Ruth Handler, koja je 2002. godine umrla od raka dojke, sa svojim suprugom Elliotom osnovala je tvrtku Mattel 1945. godine.

Robin Gerber kaže da bi on obično dizajnirao igračke, dok se ona brinula za sve ostalo. Kad bi žene za četrdesetih godina prošlog stoljeća upravljale nekom tvrtkom, to bi značilo da su je naslijedile ili od očeva ili od muževa. Ruth je po tome bila jedinstvena jer je tu kompaniju osnovala ona sama. Stajala je iza prodaje i marketinga i imala iznimnu nadarenost za biznis. Stoga je i ironično da je ova moćna poslovna žena, koja je bila ispred svog vremena, stvorila igračku napadanu kao neprikladnu za djevojčice u ranoj dobi.

Ovog je mjeseca jedan zakonodavac u državi Zapadna Virdžinija uveo zabranu prodaje Barbike u toj državi zbog toga što ona, kako je rekao, stavlja ‘pretjeranu važnost na fizičku ljepotu i time šteti intelektualnom i emocionalnom razvoju djece’. Robin Gerber na to pruža svoj odgovor: "Poručujem ljudima da kupe knjigu i prošire priču o toj ženi nevjerojatne energije i moći koja je ostvarila ono što je u životu željela napraviti."

Iako se Barbika na kraju ipak pokazala velikim uspjehom za Mattel, 1975. godine Ruth Handler bila je prisiljena napustiti kompaniju, nakon što je bila optužena za krivotvorenje poslovnih knjiga i osuđena za financijsku prijevaru. U isto joj je vrijeme dijagnosticiran karcinom dojke nakon čega je imala mastektomiju.

No, Robin Gerber kaže da se Ruth ni tada nije predala: "Iz te strašne rupe koju si je djelomično sama iskopala, izvukla se i osnovala novu tvrtku – za izradu proteza za grudnjake, namijenjenih ženama s uklonjenom dojkom. Željela im je, kaže, olakšati njihovu situaciju. U to vrijeme žene su mjesto operacije pokušavale skrivati i zbog nje se osjećale posramljenima. Ruth je to odlučno željela promijeniti."

Ta je tvrtka aktivna i danas. A to, naravno, vrijedi i za Barbie. Iako je prodaja ove lutke u malom padu zbog tekuće recesije, Robin Gerber predviđa da će Barbika biti među nama i sljedećih 50 godina.

XS
SM
MD
LG