Linkovi

Kosovo - godinu dana kasnije


Kosovo je nedavno proslavilo prvu godišnjicu proglašenja neovisnosti od Srbije. O problemima ove male zemlje, Judith Latam razgovarala je s kosovskim, srbijanskim i američkim novinarima.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 17. veljače 2008. godine, devet godina nakon što je rat između srbijanskih snaga i kosovskih gerilaca okončan zračnom kampanjom NATO saveza kojom su potjerane srbijanske postrojbe. Od proglašenja neovisnosti, Kosovo je priznalo 55 zemalja uključujući veći dio članica NATO-a i Europske unije. Rusija, tradicionalni saveznik Srbije, to odbija učiniti.

Prilikom prošlotjedne posjete kosovskih čelnika Sjedinjenim Državama, državna tajnica Hillary Clinton potvrdila je američku podršku kosovskoj multietničkoj državi. No kosovski novinar Dukagjin Gorani, direktor Instituta za novinarstvo i komunikacije u Prištini, kaže da je pred Kosovom još puno posla.

"I premijer i predsjednik Kosova izrazili su predanost razvitku Kosova u demokratsko i multietničko društvo. No na terenu postoji mnogo problema, od ekonomskih i društvenih do političkih i ideoloških. Kosovo je još uvijek siromašna zemlja i treba dosta ekonomskih poticaja u smislu otvaranja novih radnih mjesta i investicija. S obzirom na globalnu ekonomsku krizu, u većini susjednih zemalja i na Zapadu, sada nije najbolje vrijeme za to," kaže Gorani.

Neovisna srbijanska novinarka Ljiljana Smajlović, bivša urednica beogradske Politike, kaže da je većina Srba uvjerena da se situacija na Kosovu nije znatnije popravila u proteklih godinu dana.

"Smanjen je broj ubojstava Srba u njihovim enklavama, ali nema slobode kretanja a niti većeg povjerenja između srpske i albanske zajednice. Srbi su šutke pristali na to da Europska unija preuzme misiju na Kosovu od Ujedinjenih naroda, ali se na Kosovu ništa ne može dogoditi bez njihovog pristanka. Znaju da putem ruskog veta u Ujedinjenim narodima mogu spriječiti sve što im nije po volji. S druge strane, čak ukoliko Međunarodni sud pravde presudi u korist Srbije, Srbi neće biti u poziciji kontrole. Srpska vlada može reći svojem stanovništvu da radi sve što može na poništenju neovisnosti Kosova. Također, stalno ponavlja da nikada neće pristati na neovisnost Kosova," kaže Smajlović.

Kosovo je ostvarilo znakoviti napredak u prvoj godini neovisnost, ali brojni problemi ostaju, tvrdi analitičar i dugogodišnji promatrač zbivanja na Balkanu, Daniel Nelson.

"Jedan problem je, svakako, pitanje manjina i to ne samo Srba. Tu je, zatim, korupcija koja se ne manifestira samo u nezakonitim postupcima državnih službenika već i u korištenju sredstava iz fondova Europske unije. Etničko pitanje, ekonomija, vladavina zakona i korupcija … sve je povezano," kaže Nelson.

Prema statistikama Svjetske banke, stopa neuposlenosti na Kosovu iznosi 50 posto. Daniel Nelson vjeruje da je situacija još gora nego što pokazuju službeni podaci.

XS
SM
MD
LG