Linkovi

California ponovno razmatra ukidanje zabrane istospolnih brakova


U Californiji su istospolni brakovi prošle godine nakratko bili dopušteni, a potom su – putem referenduma – ponovno bili zabranjeni. Vrhovni sud ove savezne države – koji je prošle godine istospolne brakove legalizirao -razmatra ukidanje ove zabrane.

Jennie Olsen i Julie Dorflezbijski su par s dvije kćeri. One su posljednjih nekoliko mjeseci provele prosvjedujući protiv 'Prijedloga broj osam' kojim se u Californiji zabranjuje njihova istospolna zajednica. Kažu da im njihova petogodišnja kćer postavlja vrlo teška pitanja o ovom problemu:

"Sylvie me pita - ukoliko prijedlog broj osam 'prodje,' hoće li ona ići s mamom Julie ili s mamom Jennie."

"Izgovorene riječi su bitne, no bitne su i zakonske razlike.Kada bi jedna od nas umrla, druga ne bi imala pravo na benificije. I kome ti to nanijelo najveću štetu? Našoj djeci."

Nakon referenduma, homoseksualna zajednica u Californiji i njezini pristaše nisu odustali od borbe. Pokrenuli su kampanju kojoj je cilj da se poništi prošlogodišnji referendum na kojem su građani Californije odlučili da se pravna definicija braka ograniči na zajednicu muškarca i žene.

Za poništenje amandmana koji je dopuštao istospolni brak glasalo je 52 posto građana, a protiv je bilo 48. Građani Californije glasali su i ranije za zabranu homoseksualnih brakova.2000. godine, velikom većinom glasova podržan je prijedlog kojim se brak zakonski definira kao zajednica muškarca i žene. No, 2004. godine, gradonačelnik San Francisca Gavin Newsom proglasio je homoseksulane brakove legalnima, jer, kako je tvrdio, postojeći zakon krši ustav te savezne države.

Sud je ovu odluku poništio te je sklapanje ovakvih brakova bilo prekinuto. U svibnju 2008., vrhovni sud Californije složio se s gradonačelnikom San Francisca, te je presudio da je zabrana homoseksualnih brakova protuustavna jer ne daje ista zakonska prava homoseksualnim parovima.

Nakon te odluke, u Californiji je sklopljeno 18 tisuća homoseksualnih brakova. No, nakon toga je na referendumu 'prošao' Prijedlog broj osam, za kojeg su se posebno zalagale vjerske zajednice. Nadbiskup San Francisca, George Niederauer je izjavio da je brak sakrament te da njegovu pravnu definiciju ne treba mijenjati:

"Brak je za katoličku crkvu ekskluzivna zajednica jednog muškarca i jedne žene koji su vjerni jedno drugom. Zahvaljujući njihovoj seksualnoj kompatibilnosti, oni mogu stvoriti novi život i odgojiti svoju djecu u stabilnom okružju, kao otac i majka, u skladnom obiteljskom životu."

Julie Dorf smatra da nadbiskup ne treba nametati svoje mišljenje ljudima koji nisu dio njegove crkve:

"U Americi bi crkva i država trebale biti odvojene. To se odnosi i na crkveni i na građanski brak."

Nakon referenduma u Californiji, ankete su pokazale da na nacionalnoj razini ima sve više ljudi koji podržavaju istospolne brakove. I to bi moglo utjecati na odluku suda. Pristaše ovih brakova ukazuju na analogiju s područja rasnih odnosa u Americi. Vrhovni sud Californije poništio je zabranu brakova između pripadnika različitih rasa prije 50 godina - skoro 20 godine prije nego je to učinio savezni vrhovni sud. Californijski sud naveo je prošle godine upravo ovu presudu kao razlog za legaliziranje istospolnog braka – kaže professor prava Vikram Amar sa Sveučilišta Californije:

"Sudovi mogu biti ispred svog vremena, ispred javnog mnijenja - ali tako može biti samo određeno vrijeme. Kada je svojevremeno sud zabranio rasnu segregaciju u školama ili kada je ukinuo zabranu međurasnih brakova, to se možda činilo i malo agresivno za to vrijeme. No, u razmjerno kratkom roku, Amerikanci su prihvatili te presude, a danas ih smatramo normalnima.

Vrhovni sud Californije nedavno je saslušao izlaganja obiju stranaka u ovom slučaju, a presudu će objaviti u sljedećih 90 dana.

XS
SM
MD
LG