Linkovi

Neuposlenost u SAD 8.1 posto


Američka ekonomija nastavila je gubiti radna mjesta u veljači. Prema izvješću Ministarstva rada u prošlom mjesecu izgubljeno je 651 tisuća radnih mjesta.

U proteklih šest mjeseci bez posla je ostalo tri milijuna i 300 tisuća Amerikanaca, a stopa nezaposlenosti porasla je na 8,1 posto što ne najviše u proteklih 25 godina odnosno od prosinca 1983.

Ekonomski stručnjaci upozoravali su jučer da bi današnje izvješće o neuposlenosti u Sjedinjenim državama moglo pokazati da je u veljači stopa nezaposlenosti porasla na 7,9 posto, ukazujući na pogoršanje stanja na tržištu rada, kao i na daljnje produbljavanje recesije.

I glasnogovornik Bijele kuće jučer je izjavio da ne očekuje 'dobre vijesti' od današnjeg izvješća.

Američki burzovni pokazatelji i jučer su jako pali, tako da je indeks Standard-and-Poor-500 na najnižoj razini od 1996. Svaki od tri glavna burzovna pokazatelja pao je za najmanje 4 posto, dok su europski burzovni indeksi izgubili između 3 i pet posto.

U Europi, dužnosnici su jučer smanjili kamatne stope u pokušaju oživljavanja kreditnog tržišta. Bank of England snizila je svoju kamatnu stopu na pola posto, najnižu stopu u 314 godina. Europska središnja banka spustila je kamatnu stopu na 1,5 posto.

Recesija je tako teško pogodila američkog proizvođača automobila General Motors da revizori izražavaju 'jake sumnje' da on uopće može opstati. GM je već dobio 13 milijardi dolara u vladinim zajmovima, a mogao bi dobiti još 16 milijardi ukoliko uspije uvjeriti vladine dužnosnike da ima učinkoviti plan restrukturiranja.

XS
SM
MD
LG