Linkovi

SAD: Recesija vraća studente natrag u učionice


Skoro 600 tisuća Amerikanaca izgubilo je posao prošlog mjeseca, te se tako neuposlenost u Sjedinjenim Državama popela na 7.6 posto. No, nisu svi ti neuposleni radnici i besposleni, i ne provode svi oni vrijeme pregledajući oglase za posao i čekajući da zazvoni telefon. Kako izvješćuje Mike Osborne, javni koledži i sveučilišta su među onim svijetlim točkama u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji.

U vrijeme kada su radni sati umanjeni za mnoge radnike u Americi, i dok su mnogi drugi potpuno izgubili posao, Sherian Huddleston radi prekovremeno. Kao zamjenica upravitelja Sveučilišta Middle Tennessee State, gospođa Huddleston nagleda prijavljivanje novih studenata. Broj studenta na ovom sveučilištu je s 22 tisuće porastao za 800 novih studenata u ovom semsestru, što predstavlja porast od gotovo 4 posto u odnosu na prijave prošlog proljeća. Neka američka sveučilišta bilježe porast broja novih studenata u dvoznamenkastim brojevima. Gospođa Huddleston kaže da povećani broj studenata u teškim ekonomskim vremenima nije neočekivan:

"Kada ljudi izgube posao, onda počnu razmišljati o drugim stvarima koje bi mogli raditi, i drugim karijerama u koje bi se mogli upustiti. Često puta to znači povratak u školu, ili čak dovršavanje studija kojeg su ranije počeli."

Matthew Andrews jedan je od takvih studenata. On je u Tennessee doselio iz Californije prije skoro godinu dana. Kaže da je za njega bio pravi šok kad je shvatio da su jedini poslovi koje može naći nisko plaćeni poslovi u restoranima:

"Tada sam sebi rekao..Imam 28 godina, i što činim sa svojim životom? I zbog toga sam došao ovdje na studij. Moraš imati obrazovanje kako bi napredovao u poslu."

Laurisa Spears vratila se u školu 2006. godine, nakon što je shvatila da joj njen tadašnji posao u banci nudi vrlo male šanse za napredak. Sada, mnogi od njenih bivših kolega kojima prijete otkazi pitali su je o njenim iskustvima povratka u školu:

"Nekolicina njih me je pitala jeli mi bilo teško vratiti se ponovno u školu, i kako se snalazim među svim tim mladim studentima."

Stariji studenti koji se vraćaju na studij, poput Matthewa i Larise, nisu jedini koji podižu postotak novih studenata na ovom sveučilištu. Zamjenica upravitelja, godspođa Huddleston, kaže da zamjećuje i povećani broj studenata koji se na ovo sveučilište prebacuju s nekih drugih koledža:

"Studenti koji su pohađali sveučilišta izvan svoje savezne države, ili čak privatne koledže, dakle oni koji su plaćali veće školarine, sada se, usljed ekonomske krize, vraćaju u javne škole u svojoj saveznoj državi i tako plaćaju puno niže školarine."

I dok recesija vraća studente natrag u učionice, svako sveučilište nema podjednake koristi od ovog trenda. Barmak Nassirian, glasnogovonik Američke udruge sveučilišnih registara, kaže da su i javna i privatna sveučilišta zabrinuta zbog navale studenata na javnim sveučilištima:

"Ovakav bi trend, očigledno, mogao izazvati problem na privatnim inistuticijama, koje bi mogle ostati nepopunjene. S druge strane, naravno, povećana potražnja u javnom sektoru mogla bi rezultirati pretrpanim sveučilištima, te bi tako neki studenti mogli ispasti iz ovih škola."

On dodaje da, dok bi za neka javna sveučilišta i koledže prijem ovolikog broja novih studenata mogao izvazvati problem i u najboljim vremenima, u vrijeme recesije taj problem postaje još i gori, jer će mnoge javne visokoškolske ustanove pokušati na sve manjem budžetu pružiti usluge sve većem broju studenata:

"Svi uključeni u ovaj process dio su istog ekonomskog kruga. Savezne države sučeljene su s problemima. Privatni dobrotvorni fondovi imaju problema. Filantropi imaju problema. Dakle, nisu samo pojedinačne obitelji zapale u probleme."

Dobra vijest, dodaje on, jest da usprkos ekonomskim problemima, većina studenata uspjeva naći novac koji im je potreban da bi počeli, ili nastavili, sa studijem. Financiranje studija teže je, ali stipendije i zajmovi još su uvijek dostupni:

"Programi savezne vlade, posebice, nemaju nikakva ograničenja. Dakle, ne možemo garantirati da ćete moći pohađati baš onaj koledž koji biste željeli, bez obzira na cijenu. No, pohađanje koledža još je uvijek dostupno skoro svim studentima u Sjedinjenim Državama, ako se samo malo potrude i nadju način."

Sredinom ljeta većina će sveučilišta znati točno koliko studenata, od svih onih koji su se upisali, namjerava i pohađati studij.

XS
SM
MD
LG