Linkovi

Predsjednik Obama poručuje svojim sugrađanima: Mi ćemo obnoviti, mi ćemo se oporaviti i SAD će iz ovoga izići jače nego što su bile


Američko gospodarstvo može biti oslabljeno i samopozdanje poljuljano, ali svaki Amerikanac treba znati da će Sjedinjene države iz sadašnje situacije izići jače nego što su bile – poručio je u svom govoru naciji američki predsjednik Barack Obama.

”Došao sam ovdje večeras ne samo da bih se obratio uvaženim damama i gospodi u ovom uglednom tijelu, nego da govorim iskreno onim muškarcima i ženama koji su nas ovdje poslali,” započeo je svoj govor gospodin Obama.

Predsjednik Obama je nastojao uspostaviti osjetljivu ravnotežu – govoriti potpuno otvoreno o ekonomskim problemima s kojima su Sjedinjene Države sučeljene, a istovremeno uvjeriti američku javnost – zamorenu recesijom – u bolje dane koji predstoje. On je rekao da je nakon desetljeća ekonomske nebrige došao dan kada se Amerika mora sučeliti sa sobom: “Proživjeli smo razdoblje u kojem su prečesto kratkoročne koristi bile više cijenjene od dugoročnog prosperiteta; u kojem nismo gledali dalje od sljedeće plaće, od sljedećeg tromjesečja, od sljedećih izbora.”

Predsjednik Obama je međutim rekao da će se Sjedinjene Države oporaviti, naglašavajući da ekonomska kriza, ma koliko da je teška, ne smije odrediti sudbinu zemlje: “Naše gospodarstvo može biti oslabljeno i samopouzdanje poljuljano; i iako živimo u teškim i nesigurnim vremenima, večeras želim da svaki Amerikanac zna ovo: mi ćemo obnoviti, mi ćemo se oporaviti i Sjedinjene Države će iz ovoga izići jače nego što su bile.”

Gospodin Obama je rekao da je prvi korak učinjen njegovim potpisivanjem paketa stimulativnih mjera. No to nije dovoljno – rekao je ukazujući na potrebu daljnjih akcija u području zdravstvene zaštite, energetike I obrazovanja. On je priznao da su sredstva ograničena, te da predstoje teške odluke. Naglasio je, međutim, da za ključna područja postoje sredstva ukoliko neučinkoviti program budu ukinuti.

U tom smislu američki je predsjednik rekao da je njegova administracija već utvrdila u kojim se područjima tijekom sljedećih deset godina može uštediti dva bilijuna dolara – od poljoprivrede do obrane: “Eliminirat ćemo ugovore sklopljene bez javnog natječaja na koje su potrošene milijarde dolara u Iraku, te ćemo reformirati proračun za obranu tako da nećemo plaćati sustave naoružanja iz razdoblja Hladnog rata, koje ne koristimo.”

Predsjednik je međutim rekao da će u sljedećoj fiskalnoj godini biti povećana ulaganja u ljudstvo u oružanim snagama – povećanjem broja pripadnika kopnenih snaga i marinaca.

I dok je prvi dio govora posvetio ekonomskim temama, nakratko je govorio i o nadilaženju sadašnjeg manjka povjerenja prema Americi u inozemstvu. On je naglasio odlučnost da zatvori pritvorni centar u Guantanamu, te je rekao da Sjedinjene Države svoje zatvorenike ne muče.

“Riječima i djelom pokazujemo svijetu da je započelo novo razdoblje suradnje. Jer, mi znamo da Amerika ne može sama stati na put opasnostima za našu zemlju, niti svijet to može učiniti bez Amerike,” naglasio je gospodin Obama.

U odgovoru Republikanske stranke na predsjednikov govor, popularni guverner savezne države Louisiane Bobby Jindal je govorio o nadstranaštvu, ali do određene granice: “Kad smo suglasni - republikanci moraju biti predsjednikovi najjači partneri. A kada se ne slažemo – republikanci imaju obavezu biti otvoreni i ponuditi bolja rješenja na putu naprijed.”

Iako obraćanje američkog predsjednika nije predstavljalo službeni govor o stanju nacije - koji će uslijediti tek za godinu dana – poziv upućen Amerikancima svakako je imao težinu redovitog godišnjeg obraćanja naciji.

XS
SM
MD
LG