Linkovi

Državno tajništvo ne komentira, ali prati razvoj događaja oko pristupa Hrvatske NATO-u i referenduma u Sloveniji


Glasnogovornik State Departmenta Gordon Duguid na redovnoj tiskovnoj konferenciji, na pitanje o mogućem slovenskom referendumu oko primanja Hrvatske u članstvo na summitu saveza u travnju, odgovorio je da je za takav komentar mjerodavan NATO.

"Uputio bih vas na NATO glede toga hoće li će se pristup dogoditi na summitu ili ne. Nije mi poznato da je povučen neki potez kako stvari ne bi išle naprijed, no to je odluka saveza, a ne samo američka odluka", rekao je glasnogovornik državnog tajništva koji je naglasio kako će Sjedinjene Države svoje stajalište o tome iznijeti u Sjevernoatlantskom vijeću, stalnom tijelu NATO-a u Bruxellesu, gdje trenutno boravi izaslanstvo Kongresa.

Na upit prati li State Department razvoj događaja vezan uz inicijativu za referendum u Sloveniji, glasnogovornik je odgovorio "mi pratimo sve događaje najbolje što možemo, diljem svijeta", ponovivši kako je za komentar oko ovog pitanja mjerodavan NATO savez.

Ratifikaciju Protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u do sada su dovršile 23 zemlje članice, a osim Slovenije, čiji je parlament 9. veljače ratificirao protokol što se referendumom može poništiti, preostaju još Nizozemska i Grčka.

Preduvjet za primanje novih članica jest da sve članice NATO-a do sredine ožujka obavijeste Sjedinjene države - kao zemlju domaćina Washingtonskog ugovora iz 1949. godine, kada je osnovan Sjevernoatlanski savez - da su prihvatile pristupne protokole za primanje novih članica.

Summit NATO saveza održat će se 3. i 4. travnja uz francusko-njemačko domaćinstvo u Strasbourgu i Kehlu.

XS
SM
MD
LG