Linkovi

Nova metoda pomicanja umjetnih ruku


Znanstvenici su razvili vrlo obećavajuću metodu pomicanja umjetnih ruku koristeći preostale živčane završetke koji bi inače bili izgubljeni zbog ozljeda koje su pretrpjele osobe amputiranih ruku.

Osobe amputiranih ruku obično koriste naprave pričvršćene za njihova ramena za prijenos pokreta u kablove koji pomiču njihove proteze. No, ti konvencionalni prostetički udovi vrše samo jedan pokret u određenom trenutku, a uz to su prilično neprecizni. S druge strane, umjetne ruke koje bi se pokretale moždanim impulsima još uvijek su u fazi istraživanja i razvoja.

U međuvremenu, znanstvenici Rehabilitacijskog instituta u Chicagu rade na trećoj opciji koja najviše obećava u slučaju osoba koje su izgubile obje ruke. Metoda se zove 'ciljana re-inervacija mišića', a osnova joj je očuvanje živaca amputiranih ruku koji bi inače bili izgubljeni u ozljedi. Procedura, poznata po nazivu TMR, odnosno kratici engleskog naziva metode, uključuje kirurško presađivanje živaca na mišiće prsne stijenke ili na nefunkcionirajuće mišiće nadlaktice iznad mjesta ozljede. Ideja je da se stimuliraju preostali živci ruke kako bi stvarali električne impulse koji bi pokretali protezu.

Znanstvenici su proveli studiju na pet dobrovoljaca koji su izgubili obje ruke, a na kojima je provedena TMR procedura. Od ispitanika se tražilo da izvedu deset različitih zadataka, uključujući pregibanje i okretanje šaka, pomicanje laktova, te hvatanje, a sve koristeći virtuelnu prostetičku ruku. Jedan od dobrovoljaca bio je Jess Sullivan:

"Zapanjujuće je kako se uspije sve izvesti, kako potakneš pokret kao da zatvaraš šaku, a virtuelni ekran kompjutera se zatvori, ili pomiče brže ili sporije, točno onako kako želiš. Stvarno se ima punu kontrolu nad pokretom."

Znanstvenici su koristili napredne kompjuterske algoritme kako bi pacijentima pomogli u kontroliranju pokreta. Dovoljno je - kažu - da se nakana pokreta zabilježi u malom djeliću preostalog mišića da bi impuls pokrenuo protezu da izvrši taj pokret. Svih pet ispitanika ovladalo je upravljanjem svojih ručnih proteza, a trojica su uspjela koristiti i znatno naprednije protetske naprave. Detaljno izvješće o ovom radu objavljeno je u najnovijem izdanju časopisa The Journal of the American Medical Association.

XS
SM
MD
LG