Linkovi

Obama se zalaže za što brže aktiviranje ekonomskih poticaja; republikanci pitaju 'tko će to sve platiti'


Kada je politička retorika u pitanju, u Washingtonu je u posljednjih tjedan dana postalo vrlo 'vruće'. Predsjednik Barack Obama vrši sve jači pritisak na Kongres da što brže usvoji njegov plan ekonomskih poticaja koji bi trebali oživjeti anemično gospodarstvo. S druge strane, oporbeni republikanci tvrde da predsjednikov plan nije dobro zamišljen da će on ekonomiji više štetiti nego koristit. Uglavnom, kako javlja Jim Malone, novi je američki predsjednik na svom prvom ozbiljnijem ispitu.

Prvih dana svog mandata, predsjednik Obama stalno je govorio o suradnji s oporbom, s Republikanskom strankom. U posljednjih tjedan-dva, retorika u Washingtonu, međutim, sve više podsjeća na izbornu kampanju.

U govoru članovima Zastupničkog doma iz Demokratske stranke, predsjednik je rekao da su republikanci izgleda zaboravili tko je pobijedio na izborima: "Građani nisu glasali za preživjele ekonomske teorije iz prošlosti. Nisu glasali za podmetanja i sitne politikantske zadjevice. Nisu glasali za očuvanje postojećeg stanja. Poslali su nas u Washington da se izborimo za promjene. To moramo i učiniti, to je naš dug glasačima."

Međutim, čak je i nekim demokratima predsjednikov zakonski prijedlog o ekonomskim poticajima preskup te se nadaju da će se neki od troškova moći 'srezati'. Republikance kao da je rasprava o ovoj vladinoj mjeri osokolila, nakon što su uvjerljivo poraženi na izborima za Bijelu kuću i Kongres.

Evo što kaže čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell: "U jednom trenutku, građani će morati sve to platiti, i prirodno je da su zabrinuti. Misle da zemlja ne može priuštiti trošak od bilijun dolara, za plan koji je pogrešan – bez obzira na predsjednikove dobre namjere."

No, predsjednikovo upozorenje da se s akcijom na Capitol Hillu ne smije odugovlačiti bilo je ojačano najnovijim statistikama Ministarstva rada. Prošli mjesec, Amerika je izgubila više od pola milijuna radnih mjesta, više nego u bilo kojem mjesecu u posljednjih 35 godina. Ankete pokazuju da Amerikance ekonomija vrlo brine, ali i da su strpljivi, kada je u pitanju novi predsjednik.

Stephen Farnsworth sa Sveučilišta George Mason u Virginiji o tome kaže: "Predsjednika u ovom trenutku podržava vrlo velik dio javnosti. To nije toliko posljedica onog što predsjednik čini, već je to rezultat raširene zabrinutosti diljem zemlje, kada je u pitanju ekonomija. Najveći dio Amerikanaca zabrinut je kada je u pitanju budućnost, ali im se sviđa novi predsjednik i nadaju se da će on zemlju povesti u novom pravcu."

Publicist Mark Updegrove kaže da je vrlo bitno da Barack Obama održi imidž snažnog političkog čelnika, državnika: "Osobni karakter je vrlo važan čimbenik političkog vodstva, pogotovo u vrijeme krize. Karakter predsjednika vrlo je važna stvar kada je u pitanju izvlačenje zemlje iz teških problema u kojima se našla."

Ali, novi se predsjednik vrlo brzo uvjerio u činjenicu da upravljanje zemljom traži drugačije kvalitete, u usporedbi s izbornom kampanjom. Stephen Farnsworth kaže da su republikanci uspješno izolirali pojedine elemente Obamina ekonomskog plana, kritizirali ih, te tako u javnosti posijali sumnje o njegovoj opravdanosti. 'Ako vi sami ne definirate što želite učiniti, to će učiniti vaš protivnik' – kaže Stephen Farnsworth.

"Kada ste predsjednik, vrlo je važno da vas se protivnici boje. U ovom trenutku, u Washingtonu ljudima još uvijek nije jasno – kakva je cijena ako se usprotivite Obami. Na primjer, hoće li to štetiti vašoj popularnosti kod glasača? U ovom trenutku, čini se da je cijena takvog opiranja predsjedniku vrlo niska. Ako predsjednik želi biti uspješan, njegovi ga će se protivnici morati početi bojati."

Stručnjaci međutim kažu da će početni problemi ove administracije biti vrlo brzo zaboravljeni, ako Kongres uskoro usvoji predsjednikov plan o poticanju nacionalne ekonomije.

XS
SM
MD
LG