Linkovi

Đurđevačka Picokijada u New Yorku


Čuli ste, zacijelo, za Picokijadu – kulturno-turističku manifestaciju koja se svake godine, krajem lipnja, održava u podravskom gradu Đurđevcu. Znate onda i da Đurđevčani njome obilježavaju i slave jednu od najzanimljivijih legendi u hrvatskoj povijesti - "Legendu o Picokima," mudru i lukavu obranu svojih predaka od napada Turaka, prije gotovo pet stoljeća.

Za Picoke (nadimak koji Đurđevčani, stoljećima, s ponosom nose), ali i brojne druge atrakcije koprivničko-križevačkog kraja, sada zna i više od 30 američkih tour-operatora, zahvaljujući tročlanoj delegaciji Koprivničko-križevačke Županije koja je, na poziv predstavništva Hrvatske turističke zajednice u New Yorku, tijekom proteklog tjedna, prvo sudjelovala u "Turističkoj radionici," zajedno s predstavnicima hotela, turističkih agencija, cruise kompanija i turističkih zajednica, a dan kasnije, šesti veljače, imala prilike posjetiti i najveći turistički sajam u Sjedinjenim Državama - The New York Times Travel Show – i ostvariti niz kontakata. O njihovim očekivanjima, pred odlazak u New York, i o konačnoj ocjeni, pred povratak u Hrvatsku, sa članovima delegacije razgovarala Jagoda Bush...

Pozivu da dođu u New York prethodio je, treba prvo reći, jedan drugi važan događaj – dodjela prestižnog priznanja europske destinacije izvrsnosti Đurđevcu, čime je taj grad postao nacionalnim pobjednikom za 2008. godinu. Za nagradu Europske komisije (European Destinations of Excellence, ili EDEN, utemeljenu 2006. godine), koja promiče projekte održivog turizma, natječe se 18 država-članica Europske unije i dvije zemlje kandidati za pristup Uniji (Hrvatska i Turska). U tako žestokoj konkurenciji, domaćoj, jer u nadmetanju je bila i Sinjska alka, i međunarodnoj, doista veliko i važno priznanje Đurđevcu! Zašto je grad Đurđevac europska destinacija turističke izvrsnosti? Objašnjava članica Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Đurđevca, Anđela Lenhard Antolin:

"Zbog čuvanja i promicanja nematerijalne kulturne baštine...Prije svega zbog Picokijade. Eh, što je to sad Picokijada? Picokijada je, već 40 godina, mozaik od 30 priredaba, 30 kulturnih događanja - folklornih, etnografskih, likovnih, gastronomskih, enoloških, sportskih, zabavnih i inih drugih...koji na ulicama, na otvorenim pozornicama grada Đurđevca, krajem lipnja, posljednjeg vikenda u lipnju, privuku, već evo punih 40 godina, sve one koji žele uživati u takvim sadržajima. Đurđevac je u nekom drugom vremenu u ta tri dana."

Anđela je i glasnogovornica Picokijade i s velikim žarom i entuzijazmom govori o toj trodnevnoj manifestaciji, koja privuče i preko 15.000 posjetitelja. Oživljavanjem starih zanata, stare gastronomije, ali, u prvom redu, oživljavanjem Legende o picokima, kaže Anđela, "jako se ponosimo i gizdamo:"

"Prastara je to priča, iz turskog doba, iz 1552. godine, priča o đurđevačkom lukavstvu, o pobjedi Davida nad Golijatom.Naime, Ulama-beg je već dugo bio dolazio u hrvatske krajeve i 1552., prošavši Viroviticu, došao je pod zidine đurđevačkog Starog grada, stare utvrde koja je kao wasserburg bila građena upravo radi toga da bi se odbranila od Turaka. Povijesne listine govore da je silnik Ulama-beg dugo opsjedao đurđevački Stari grad, naši se borili, oni napadali, no vidjevši da ne može istjerati Đurđevčane iz Starog grada odlučio je natjerati ih na predaju glađu. Doista je bilo teško u Starom gradu, našim starim Đurđevčanima, ponestalo je hrane i ostalo je zadnje pile, pijetlić, picok, po đurđevački.Jedna pametna stara Đurđevčanka je predložila kapetanu grada da se taj zadnji picok topom ispali u turski tabor, kako bi se među Turcima stvorio privid obilja. Ulama-beg je shvatio da nema svrhe dalje opsjedati utvrdu. Turska se vojska povukla, a on rekao: Oh, Picoki moji, ako se vi picokima bijete, ime picoka dovijeka nosili, picokima se zvala djeca vaša, i unuci vaši zvali se picokima. Eto, to 'prokletstvo' je s nama još od 1552. godine. A stara legenda ima status kulturnog dobra Republike Hrvatske."

U spektakularnoj priredbi, dodaje Anđela, u scenskom uprizorenju Legende o picokima, najatraktivnijoj priredbi Picokijade, sudjeluje preko 300 statista – kulturnih amatera grada Đurđevca i đurđevačke Podravine, Koprivničko-križevačke i susjednih Županija, djeca iz vrtića, osnovnih i srednjih škola, udruge žena, branitelja, penzionera, konjičke udruge.Taj zvučni i svjetlosni spektakl, koji se odigrava noću, zadnjih godina, ističe Anđela, režira Krešimir Dolenčić, jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja, i sâm rodom iz Đurđevca.

Sve se to događa oko Starog grada koji je nijemi svjedok pravih događanja iz 1552. godine, a koji je i sâm spomenik kulture prve kategorije.U njemu se nalazi preko 2.000 slika i skulptura, hrvatskih i europskih umjetnika, tradicijskoga ruha, publicistike... koje je Ivan Lacković Croata, rođen nedaleko Đurđevca, u Malim Batinskima, poklonio gradu Đurđevcu, Podravini i Hrvatskoj.

Zahvaljujući nagradi Europske destinacije izvrsnosti, koja je pobjednicima iz 20 zemalja bila uručena prošle godine, u rujnu, u Francuskoj, u Bordeauxu, uspostavljene su već mnoge veze i poznanstva, došao je poziv iz Irske, a ove godine, Đurđevac će najvjerojatnije na Picokijadu pozvati prijatelje iz Turske, "da vide," rekla je Anđela Lenhard Antolin, "što su kod nas radili njihovi preci. "Na pitanje što očekuje od predstavljanja u New Yorku, odgovorila je:

"Budući da je to naše prvo predstavljanje, ja ne mislim da će Amerikanci poletjeti prema Đurđevcu, ali budući smo samo 100 km od Zagreba, samo sat vožnje, ja sam sigurna da će Hrvatska sve više biti interesantna i turistima preko velike bare.Kad dođu u Hrvatsku, preko ovih 30-ak agencija koje će sudjelovatiu radionici i sajmu, sigurno će neki od njih poželjeti doći i u Đurđevac, odnosno na područje naše Županije, jer definitivno možemo ponuditi još puno toga."

U toj bogatoj turističkoj ponudi, naglasio je Zdravko Mihevc, direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke Županije, to su: Drava, Kalnik, Bilogora, očuvana raznolika priroda, Đurđevečki peski, "Đurđevačka Sahara," jedinstveni prirodni rezervat (koji će ove godine kandidirati za Europsku destinaciju izvrsnosti), zatim vinorodna područja, sjajne mogućnosti lova i ribolova, razvijena mreža biciklističkih staza, Koprivnica, Đurđevac, Križevci, svaki na svoj način lijepi, veliko svetište Molve, galerijske ceste, Gola i Hlebine...

"Uvijek su to Hlebine ili nešto u vezi naivnog slikarstva. Nije bilo još ni jednog novinara koji nije izrazio želju, bio mu je cilj dolaska ovdje da se upozna s naivnom umjetnošću. To nama, naravno, govori da je još uvijek najveći interes, najveća prepoznatljivost, nas, kao Koprivničko-križevačke Županije, po naivnoj umjetnosti," rekao je Zdravko Mihevc.

Novinari iz drugih zemalja, Amerike, Izraela, Španjolske, Italije, javnost, stručna i šira publika, turisti, naglasio je Zdravko, prepoznaju područje još uvijek po naivi:

"Mi ćemo sad u New Yorku, prvenstveno predstaviti, naravno, Đurđevac, kao europsku destinaciju – Picokijadu, Legendu o picokima, ali pod B, ili ravnopravno s time, nam je naiva."

I cijeli ruralni prostor koprivničko-križevačkog kraja. "Bitno nam je," istaknuo je Zdravko Mihevc, "da uspostavimo kontakte pa kad američki turisti dođu u Zagreb da pođu na izlet i do Đurđevca, Hlebina ili nekog drugog dijela. Nama je odlazak u New York značajan jer je to prvi put da smo izvan Hrvatske, na drugom kontinentu."

Pred povratak natrag u Hrvatsku, Marijan Ružman, predsjednik Turističke zajednice grada Đurđevca, čovjek zaslužan za unapređenje Picokijade i turistički razvoj Đurđevca, izrazio je veliko zadovoljstvo i sudjelovanjem u turističkoj radionici i posjetom turističkom sajmu New York Timesa:

"Iskreno, naravno, manji dio ljudi je znao nešto o nama, što nije ni za čuditi, pošto je ovo ogromna zemlja, ali su svi bili impresionirani onime što smo im pokazali, našom destinacijom...Oduševila ih je, naravno, naša priča, naša Legenda o Picokima, ponos koji imamo, dakle to naše povijesno nasljeđe, i sama ta priča im se učinila interesantna.Oduševile su ih različitosti na tako malom području. Razgovaralo se o tome da kad dođu u Hrvatsku, u Zagreb, idu i izvan Zagreba, na dan-dva, i mi im se u tu priču jako uklapamo. Mi se tome radujemo i potrudit ćemo se maksimalno da budemo dobri domaćini."

Iako je naglasak bio na Đurđevcu, dodao je Marijan Ružman, prikazali su Amerikancima i nekoliko promotivnih filmova o Županiji. Zahvalni su na pozivu Nene Komarice, koja vodi predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u New Yorku; bez toga, priznaje Marijan Ružman, u uvjerenju da su mali, vjerojatno ne bi imali priliku predstaviti se u New Yorku. Ovako, ostvareni su korisni kontakti, koji puno obećavaju, a izražena im je i puna podrška od strane generalnog konzula, g. Petra Ljubičića. I prijem upriličen za malu delegaciju iz Podravine, u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske, polučio je dodatnim kontaktima i korisnim razgovorima.

"Mi smo i u početku rekli: nemamo nekakve velike pretenzije, tisuće i tisuće američkih turista dopeljati u naše krajeve, ali jedna ta agencija koja će dopeljati turiste do nas, to će biti za nas ogroman uspjeh, jer će nakon njihovog boravka kod nas to povući i druge, čemu mi i težimo," kaže Marijan Ružman.

Iz Amerike, dodao je na kraju Marijan Ružman, odlaze impresionirani New Yorkom, njegovom veličinom i njegovim stanovnicima i "oduševljeni smo gostoprimstvom i susretljivošću koji nisu bili izraženi samo zato što tako treba, takav smo dojam stekli i nosimo sa sobom, nego zato što Amerikanci istinski tako osjećaju prema gostu."

Nema razloga misliti da i američki gosti neće isti dojam steći za posjeta lijepim i zanimljivim mjestima i susretljivim ljudima koprivničko-križevačkog kraja i dan možda, završiti u... nekome od vinskih podruma gdje će im, kako je to Anđela Lenhard Antolin rekla, "zasvirati i naši mužikaši."

XS
SM
MD
LG