Linkovi

Nadia Bilbassy: 'Upravo će Netanyahu potpisati mirovni sporazum s Palestincima'


Američki izaslanik za Srednji istok George Mitchell upravo se vratio iz prvog posjeta regiji, u koju se vraća već za nekoliko tjedana. U razgovoru s arapskim, izraelskim i britanskim novinarima, Judith Latham analizira daljnji tijek izraelsko-palestinskog mirovnog procesa te američku ulogu u njemu.

George Mitchell se susreo s čelnicima Palestinaca i Izraela a posjetio je i Egipat, Jordan i Saudijsku Arabiju. Cilj njegove turneje bio je prvenstveno saslušati domaćine, ali i ojačati nedavno postignuti prekid vatre između Hamasa i Izraela.

Britanski novinar Ian Williams kaže da su u regiji očite obnovljene nade u mirno rješenje sukoba, jer je George Mitchell poznat kao autor mirovnog sporazuma za Sjevernu Irsku, iz 1998. 'Arapi Mitchella smatraju objektivnim posrednikom dok su Izraelci pomalo sumnjičavi prema njemu' – kaže Williams ali dodaje da je najvažnije da George Mitchell ima puno povjerenja Baracka Obame.

an Williams: George Mitchell se dokazao kao nepristran posrednik, no on djeluje u vrlo teškom okružju. Izraelska vojna akcija u gazi je vjerojatno ojačala utjecaj Hamasa. Također, U Izraelu, povećane su šanse za izbornu pobjedu stranke Likud, Benyamina Netanyahua. On odbija mogućnost priznanja palestinske države. Netanyahu najavljuje izgradnju novih židovskih naselja na okupiranim područjima. Pravi test bit će ovo: hoće li Amerika – u slučaju pobjede Benyamina Netanyahua – dopustiti da Izrael 'uništi' američki mirovni plan. Je li administracija Baracka Obame voljna diplomatski, vojno i ekonomski podržavati vladu koja joj se opire?

Izraelski novinar Nathan Guttman iz dnevnika Jewish Daily Forward kaže da je Izraelce iznenadilo to što je predsjednik Barack Obama tako brzo imenovao mirovnog posrednika za Srednji istok. Međutim, šanse za mirovni sporazum nisu velike – toga je svjestan i Izrael i Washington – kaže ovaj izraelski novinar.

Nathan Guttman: Palestinci su podijeljeni na Fatah i Hamas, a Izrael je pred izborima. Desnica bi u Izraelu vrlo lako mogla pobijediti. Takva situacija nije povoljna za mirovni sporazum, a niti za bilo kakav dugoročni aranžman. Međutim, George Mitchell svejedno može mnogo toga učiniti – može pomoći u održavanju prekida vatre, osigurati prestanak krijumčarenja oružja Hamasu te utvrditi smjernice o sudbini židovskih naselja na područjima koje palestinci smatraju svojima. Mitchell zapravo može učiniti dosta toga, iako vjerojatno neće posredovati konačnoj verziji mirovnog sporazuma, koja je vrlo daleko.

Nadia Bilbassy iz Medijskog centra za Srednji istok očekuje da će se Obamina administracija vrlo angažirati na diplomatskom planu – konsolidiranjem prekida vatre, organiziranjem humanitarne pomoći Gazi te u mirenju između Fataha i Hamasa. Ona misli da bi za mirovne napore možda čak i bilo dobro da Izrael dobije desničarsku vladu koncentriranu oko stranke Likud.

Nadia Bilbassy: Iz mojih izraelskih izvora saznajem da Benyamin Netanyahu ne želi da ga se smatra političarom koji će uništiti mirovni proces. On, navodno, ne želi loše odnose s novim američkim predsjednikom, koji je toliko popularan u cijelom svijetu. Međutim, poznajući Netanyahua, očekujem da će on otezati s mirovnim procesom, ali će upravo on biti taj koji će – na kraju – s Palestincima potpisati konačni mirovni sporazum. Iz prošlosti znamo da su to obično činile upravo desničarske, a ne ljevičarske vlade.

Nathan Guttman međutim upozorava da i na palestinskoj a i na izraelskoj strani ima snaga kojima mirovni proces uopće nije prioritet. Bez obzira na razlike, sve se strane na Srednjem istoku slažu da će put do trajnog mira na Srednjem istoku biti dug i težak.

XS
SM
MD
LG