Linkovi

Film "Revolutionary Road" ponovno ujedinjuje Kate Winslet i Leonarda DiCaprija u glavnim ulogama


Hvaljeni roman iz šezdesetih, koji govori o američkom životu u predgrađima pedesetih godina prošlog stoljeća sada je ekraniziran, a glavne likove tumače Leonardo DiCaprio i Kate Winslet, ujedinjeni po prvi puta nakon njihove tragične romanse u Titanicu. Alan Silverman za nas je pogledao film „Revolutionary Road“.

Frank i April se sretnu, zaljube i ožene u naglim godinama iza Drugog svjetskog rata. Puni su snova i ambicija, ali, na koncu, Frank svaki dan dugo putuje do svog posla, a April u njihovom domu, u beživotnoj ulici Revolutionary Road, provodi dane od kojih je svaki jednak onome prethodnom.

Kate Winslet glumi April, za koju smatra da je svojevrsna junakinja koja se, u svom traganju za srećom, našla pritjerana u kut, što ju izluđuje. Njezina želja da se otrgne od konformizma i njezina nevoljnost da se odrekne snova na koncu su 'kamen smutnje' između nje i Franka, kaže Winslet:

„Oni su zaboravili kako jedan s drugime komunicirati, i to traje prilično dugo. Tek kad April kaže 'Ne možemo se pretvarati da je to život kakav smo željeli,' oni su oboje primorani suočiti se s tim pitanjem. Za nju, sve je jasno: to nije život kakav je očekivala. Frank se o tome također počinje pitati. I tada oboje shvate da možda više nisu one osobe koje su bili kada su se sreli i kad su od života željeli drugačije stvari. Na kraju, April je toliko odlučna da nađe sreću, da ponovno osjeti nešto drugo od onoga što joj je trenutan život, da je spremna da sve riskira s tim ciljem. Za mene, to je svojevrsno junaštvo,“ kaže Winslet.

Leonardo DiCaprio kaže da je njegov lik, upravo suprotno, potpuno neherojski. On ne vjeruje da je Frank loša osoba, nego da se našao uhvaćen u klopku između vlastitih stremljenja i realnosti života.

„Jako sam volio glumiti lik koji ne uspijeva izživjeti svoje ambicije. Zaista je bilo stimulativno glumiti nekoga tko na koncu konca nema hrabrosti ići za životom kakvog si je želio. Ispada da bi bio sretniji u konformizmu vlastite egzistencije,“ kaže DiCaprio.

Redatelj filma je Sam Mendes, čija ranija ostvarenja uključuju „American Beauty“, još jednu žestoku kritiku načina američkog života u predgrađima. Mendes vjeruje da i ovaj film, baš kao i roman Richarda Yatesa iz 1962., na kojemu se zasniva, može biti značajan za suvremenu publiku bez obzira na desetljeća koja ih dijele.

„Za mene, i knjiga i film počinju s ogromnim slikarskim platnom koji čine New York i predgrađa u Connecticutu, pedesetih godina: željeznička postaja Grand Central, ulice prepune ljudi koji dolaze i odlaze s posla, muškarci sa šeširima … Taj početak je vremenski vrlo jasno određen, no kako film odmiče, sve to polako otpada, sloj po sloj se odviju – svijet, drugi likovi, zajednica u kojoj žive – dok ne ostanu samo dvoje ljudi, muškarac i žena, u praznoj sobi. To je ono o čemu film i govori. Ne radi se tu o pedesetim godinama, a mislim niti o ulozi žene u to vrijeme. Problemi s kojima su se susretale žene pedestih, barem po mom mišljenju, ne razlikuju se tako jako od problema mnogih žena danas. Vjerujem da kad se snima film koji je vremenski točno određen, da onda moramo vjerovati da se radi o bezvremenskoj, univerzalnoj priči,“ kaže Mendes.

Scenarij za film napisao je Justin Haythe. Postava uključuje oskarovku Kathy Bates, te Michaela Shannona, nominiranog za oskara za sporednu ulogu za lik mentalnog pacijenta čiji jetki komentari razotkrivaju više istina o tragediji nego što su drugi likovi voljni priznati. Glazbi za film „Revolutionary Road“ skladao je Thomas Newman.

XS
SM
MD
LG