Linkovi

Plaćanje novinara da ne pišu vodi suptilnim oblicima cenzure u Hrvatskoj


"Vraća li se cenzura na mala vrata" tema je konferencije za novinare koju je jučer u Zagrebu organizirao Građanski odbor za ljudska prava pod vodstvom Zorana Pusića, a na kojoj su sudjelovali predstavnici niza nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava u Hrvatskoj.

Neposredni povod konferenciji na kojoj nevladine udruge upozoravaju na suptilne, ali efikasne oblike cenzure u medijima je onemogućavanje pisanja Marinku Čuliću i Viktoru Ivančiću nekadašnjim urednicima i novinarima ugaslog splitskog tjednika Feral Trubunea koji su već pola godine zaposleni u riječkom Novom listu, ali im taj list, iako ih je šest mjeseci plaćao, ne želi objavljivati tekstove. Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić se pita:

"Zbog čega je nekome u interesu da tako vrsni novinari, ali i tako kritični novinari, budu na takav način zbrinuti da im se pisanje autanazira, da ne upotrijebim neku riječ - poput uškopi. Oni se svakako u javnosti ne pojavljuju."

Većinski paket dnevnika riječki Novi list prošle je godine kupio riječki poduzetnik Robert Ježić. Ježić se inače bavi poslovima vezanim uz plin, natu i proizvode od nafte, a Novi list je prvi medij kojeg je pridružio svom poslovnom carstvu. Ježić je dugogodišnji član Vladajućeg HDZ-a i smatraju ga bliskim premijeru Ivi Sanaderu.

Predstavnici nevladinih udruga podsjetili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je splitski tjednik Feral Trubne u devedesetima, kad su mediji bili pod snažnom kontrolom Tuđmanove vlasti,bio simbol neovisnog novinarstva i novinarske hrabrosti. Kako se ni jedna tvrtka u Hrvatskoj nije željela oglašavati u Feralu, on nije mogao izdržati na medijskom tržištu i prošle godine je ugašen. Bivši novinari Ferala nakon gašenja zaposlili su se u nekoliko drugih redakcija, a ponajviše njih u riječkom Novom Listu. Međutim, vrlo brzo se ispostavilo da Novi list ne želi objavljivati tekstove Viktora Ivančića i Marinka Čulića te da dobivaju plaću kako ne bi pisali. Zoran Pusić kaže:

"Nameće nam se pitanje da li jedan čovjek koji se profesionalno bavi rafinerijama i naftom koji nikad ni na koji način nije bio spomenut od svojih zaposlenika u listu čiji je on vlasnik, ima ikakvog interesa da oni ne pišu."

Suzana Jašić iz Gonga smatra da se po pitanju cenzure i pritisaka hrvatsko novinarstvo nalazi "u sivoj zoni u kojoj znate o čemu se radi, a ne možete to dokazati." Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e ustvrdila je da je u Hrvatskoj na djelu dogovor politike i svih vlasnika medija prema kojem se Novi list "žrtvovao" i feralovce stavio na svoj platni spisak, ali im se istodobno ne dopuštapisanje.

Sloboda medija je trenutačno jedno od ključnih pitanja ljudskih prava u Hrvatskoj, ističu u nevladinim udrugama i pozivaju Hrvatsko novinarsko društvo da sudjeluje u pisanju periodičnog izvještaja o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj.

A izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva izdao je priopćenje u kojem izražava zabrinutost nad zbivanjima u Novom listu i Hrvatskoj televiziji. HND poziva poslovodstvo i uredništvo Novog lista da poštuje ugovore koje je prošle godine sklopilo s Viktorom Ivančićem i Marinkom i Čulićem i da im omogući da pišu umjesto što im nudi sporazumni raskid radnog odnosa. "Tvrditi da su vrsni novinari Ivančić i Čulić - koji su višestruko nagrađivani i međunarodnim i domaćim nagradama - tehnološki višak u Novom listu, jednostavno je cinično," istaknuto je u priopćenju Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva.

"Ako se radi o tome da su oni politički višak, poslije eventualnog raskidanja ugovora s Ivančićem i Čulićem ni za koga u listu neće biti više jamstava da im se ne može dogoditi isto, pa ma kakve ugovore imali," stoji u priopćenju HND-a.

XS
SM
MD
LG