Linkovi

Očekuje se glatka potvrda u Senatu novih čelnika obavještajnog sektora


Prošli tjedan je pred senatskim Odborom za obavještajna pitanja započela rasprava u sklopu koje se razmatraju nominacije predsjednika Obame za dva čelna obavještajna položaja. Senatori prvo razmatraju nominaciju kontraadmirala Dennisa Blaira na dužnost krovnog direktora američkog obavještajnog sektora. Kasnije će pred senatorima govoriti Leon Panetta, kandidat za direktora Središnje obavještajne agencije, CIA-je.

Očekuje se da će i Dennis Blair i Leon Panetta lako izboriti potvrdu u Senatu koji kontroliraju demokrati. No u tom procesu mogla bi se otvoriti mnoga teška pitanja posebice usmjerena na Leona Pannetu. Naime, bivši kongresnik i predstojnik Ureda predsjednika Billa Clintona, koji je čuven po svojim izvršnim i organizacijskim vještinama, nema nikakvog iskustva u obavještajnom sektoru.

U objavljivanju Panettine nominacije Barack Obama naglasio je njegovo iskustvo u vladi: "Kao kongresnik, direktor vladinog Ureda za upravu i državni proračun, te predstojnik Ureda predsjednika on je imao izvanredno iskustvo u unaprijeđivanju ovih vladinih institucija. On je svakodnevno imao uvid u obavještajna pitanja te se opetovano iskazao u dobrim procjenama, nošenju s kritikama te je pokazao izniman politički integritet."

Premda se ne očekuje da će pomanjkanje iskustva u obavještajnom sektoru potkopati njegovu nominaciju njegov izbor ponovno dovodi do dugotrajne debate u američkoj vladi po pitanju tko treba voditi CIA-u – iskusni obavještajac ili politički lojalist. Kako se javlja, predsjednik Obama na tu je dužnosti prvotno htio imenovati bivšeg veterana CIA-e Johna Brennana no od tog se odustalo jer su ga neke interesne skupine pokušale povezati s nekim tehnikama ispitivanja zatvorenika koje se smatraju okrutnima. Brennan je umjesto toga predviđen za položaj koordinatora Bijele kuće za protuterorističke djelatnosti. Imenovanje na taj položaj ne podliježe potvrdi Senata.

Amy Zegart, koja predaje obavještajna pitanja na Sveučilištu Californije u Los Angelesu, kaže kako je razumljivo da predsjednik Obama želi prekinuti dosadašnju američku politiku glede istraga i ispitivanja osumnjičenika za terorizam.

Umirovljeni djelatnik CIA-e, Gary Berntsen, koji je pomagao kampanji Johna McCaina, nije kritičan prema akcijama CIA-je: "Ljevica u Americi jako je, jako ljuta zbog CIA-e. Oni vjeruju da je bilo ekscesa. Bili su jako kritični kad je administracija predsjednika Busha priznala da je koristila okrutne metode ispitivanja optuženika za terorizam. Oni vjeruju da to predstavlja mrlju na američkom ugledu i to pokušavaju promijeniti. Problem je u tome što su nama potrebne agresivne akcije obavještajnih agencija."

Amy Zagart vjeruje da direktor CIA-je danas mora biti znatno više uključen u svakodnevne operacije te agencije: "Obavještajni izazovi danas su složeniji nego nekada i sve brže se mijenjaju. Stoga je pitanje možemo li na čelu CiA-je imati nekoga tko će brzo odgovoriti na temeljne obavještajne izazove važnije danas nego u doba kad je Sovjetski Savez sve radio na bazi petoljetki."

Gary Berntsen očekuje da će republikanci najvjerojatnije propitivati Pannetu o protuterorističkim akcijama iz doba Clintonove administracije. Amy Zegart, pak, podsjeća da su u doba administracije Billa Clintona proračun i ljudstvo CIA-je bili drastično smanjeni zbog okončanja Hladnog rata. Prema njenom mišljenju, i to je jedno od pitanja s kojima će se Leon Panetta morati nositi u sklopu procesa potvrde u Senatu.

XS
SM
MD
LG