Linkovi

Telhami: 'Izraelska akcija u Gazi nanijela je Hamasu znatnu štetu'


Izraelska vojska postupno ulazi u najgušće naseljena područja pojasa Gaze u potrazi za naoružanim pripadnicima Hamasa. Izraelski zrakoplovi istodobno bombardiraju ciljeve u Gazi u sklopu napora za zaustavljanje raketnih napada Hamasa na izraelski teritorij. Hamas osigurava razne vrste pomoći Palestincima dok istodobno podržava terorističku taktiku čiji je cilj uništenje Izraela.

Profil te palestinske militantne organizacije pripremio je Meredith Buel.

Hamasova osnivačka povelja poziva na uništenje Izraela i od kada je ustrojen, 1987. godine, Hamas je gotovo stalno u borbi sa židovskom državom.

Riječ Hamas skraćenica je jedne arapske fraze koja se može prevesti kao Islamski pokret otpora. Sam pokret izdanak je Muslimanskog bratstva, vjerske i političke organizacije utemeljene u Egiptu.

2006. godine Hamas je odnio iznenađujuću pobjedu na izborima u Gazi i Zapadnoj obali, porazivši Fatah, stranku predsjednika Mahmouda Abbasa. Hamas je preuzeo vojnu kontrolu nad Gazom 2007. godine što je navelo Izrael da uvede stroga ograničenja na granici u pokušaju zaustavljanja raketnih napada na izraelski teritorij.

Nakon što je prije nekoliko tjedana isteklo primirje, koje je bilo dogovoreno uz posredovanje Egipta, Hamas je nastavio raketiranje Izraela na što je Izrael odgovorio napadom na pojas Gaze.

Mohammed Al Bitawi, zastupnik Hamasa na Zapadnoj obali, u nedavnom je govoru priprijetio Izraelu ovim riječima: "Cionistički kriminalci, bit ćete poraženi uz Božju volju. Na ovoj zemlji za vas nema mjesta. Ne između nas i tih ubojica. Platit ćete visoku cijenu. Ova nacija neće umrijeti i mi se nećemo predati, nikada."

Hamas je možda najpoznatiji po svom angažiranju, uvježbavanju i naoružavanju bombaša samoubojica. Američka nevladina organizacija Vijeće za međunarodne odnose procjenjuje da je Hamas ubio najmanje 500 ljudi u više od 350 terorističkih napada. Tijekom drugog palestinskog ustanka, naročito između 2001. i 2003. godine, Hamas je izveo brojne samoubilačke napade što je navelo Izrael na početak gradnje velike betonske barijere između židovske države i Zapadne obale.

Brojni Palestinci podržavaju Hamas zbog njegove rasprostranjene mreže raznih komunalnih usluga. Hamas vodi škole, sirotišta, džamije, klinike, javne kuhinje i sportske lige. Palestinske vlasti - utemeljene u pokretu Fatah - često nisu same uspijevale u osiguravanju takvih usluga, a brojni dužnosnici Fataha bili su optuženi za korupciju.

Među Palestincima Hamasovi političari slove kao pošteni što objašnjava njihovu popularnost.

Profesor sa Sveučilišta Marylanda, Shibley Telhami, kaže da će sveobuhvatna razaranja u Gazi otežati vladavinu Hamasa: "To će sigurno negativno djelovati na Hamasove mogućnosti. Premda će na izvjesnoj razini, vojno i politički, Hamas ponešto dobiti u javnosti, operativno je pretrpio štetu. Sigurno je da će njihovi kapaciteti upravljanja i vladanja biti pogođeni."

Hamas se odavno protivi mirovnom procesu između Izraela i Palestinaca. Analitičar Thomas Lippman s Instituta za Srednji istok u Washingtonu predviđa da će sukob u Gazi otežati odnosno onemogućiti bilo kakve napore za oživljavanje mirovnog procesa u skoroj budućnosti: "Izgleda mi da Hamas danas diktira dnevni red. Ni pod kakvim okolnostima ne mogu zamisliti da bi objavljivanje novih napora za uspostavu sveobuhvatnog mira bilo korisno ili uspješno."

S izraženim anti-izraelskim raspoloženjem u arapskom svijetu neki analitičari kažu kako je vrlo važno da budući američki predsjednik Barack Obama uskoro pokrene značajni mirovni napor. Ako ništa drugo, da barem djelomično podrži umjerene arapske vlade koje podupiru mirovni proces, ali su možda oslabljene ogorčenjem javnosti situacijom u Gazi.

XS
SM
MD
LG