Linkovi

Kako se postaviti prema Rusiji? - središnje Obamino vanjskopolitičko pitanje


Jedno od središnjih vanjskopolitičkih pitanja budućeg američkog predsjednika Baracka Obame bit će kako se postaviti prema Rusiji. Andre de Nesnera razgovarao je s tri bivša viša dužnosnika američke vlade o odnosima Washintona i Moskve.

Većina stručnjaka slaže se s time da odnosi Washingtona i Moskve nisu dobri. Neki analitičari pri opisu tih odnosa koriste riječi "jadni", "bremeniti" i "na niskoj razini". Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, umirovljeni general Brent Scowcroft, kaže da su odnosi napeti unatoč brojnih sastanaka proteklih godina između predsjednika Busha i tadašnjeg ruskog predsjednika, a danas premijera, Vladimira Putina. "Ništa nije proizašlo iz njih. Mislim da mi djelomično govorimo, a ne slušamo jedni druge. Mislim da nismo nikad sjeli i stvorili strategiju za odnose s Rusijom nakon okončavanja Hladnog rata. Propast Sovjetskog Saveza je na neki način oslobodio Rusiju od njene povijesti. Mislim da se sad na neki način bori kako bi utvrdila tko je, gdje je i kamo ide. Čini mi se da osjećaju kako smo iskoristili priliku u tom razdoblju njihove slabosti i zbunjenosti".

Bivši američki ministar obrane James Schlesinger se slaže s ovom tvrdnjom. "Sjedinjene Države su tendirale ignoriranju ruske osjetljivosti u godinama nakon sloma Sovjetskog Saveza. Međutim, Rusi su u posljednje vrijeme iskazali stupanj brutalnosti koji nije pogodan za ugodne razgovore. I nije jasno hoće li se to izmijeniti".

Gospodin Schlesinger aludira na petodnevni rat između Rusije i Gruzije u kolovozu – sukob koji je još više ohladio odnose sa Sjedinjenim Državama. Washington je oštro kritizirao masivni ruski vojni upad u Gruziju kao odgovor na pokušaj Tbilisija da zauzme glavni grad odcjepljenog područja Južne Osetije. Stručnjaci kažu da postoje i druge velike nesuglasice između Washingtona i Moskve. Jedna od njih je bila i podrška administracije predsjednika Busha članstvu Ukrajine i Gruzije u NATO savezu. Moskva se tome suprotstavlja. Novoizabrani predsjednik Barack Obama nagovijestio je da se zalaže za njihovo članstvo – međutim, samo kad te zemlje budu spremne. Druga veća nesuglasica je američki plan o postavljanju proturaketnog obrambenog štita u istočnoj Europi – 10 raketa presretača u Poljskoj i radarsko postrojenje u Republici Češkoj. Obamini savjetnici kažu da budući američki predsjednik podržava taj sustav, ali samo ako se pokaže da ta tehnologija funkcionira.

Poslušajmo bivšeg državnog tajnika i negdašnjeg američkog veleposlanika u bivšoj Jugoslaviji Lawrencea Eagleburgera. "Iz moje perspektive - i znam da će sad svi biti zgranuti, posebice moji konzervativni prijatelji - mislim da mi snosimo dio odgovornosti za manje prijateljske odnose koje imamo danas s Rusima. Ako uzduž ruskih granica uspostavljate savezništva i postavljane lansere za antibalističke rakete itd, mislim da to Rusi doživljavaju kao da ih pokušavamo izolirati. A naši prijatelji i saveznici u istočnoj Europi – koji su u prošlosti bili marionete Sovjetskog Saveza – oni jedva čekaju na to jer to promatraju kao zaštitu od čudovišta koje je njima upravljalo tako dugo. Međutim, mislim da Rusi na to moraju gledati kao na pokušaj izolacije".

Analitičari kažu da unatoč lošim odnosima, Washington i Moskva surađuju u područjima kao što su borba protiv terorizma. energetska sigurnost i kontrola nuklearnog oružja i proliferacije. Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Brent Scowcroft kaže da je ohrabren spremnošću budućeg predsjednika Obame da raspravlja o problemima i s prijateljima i s neprijateljima. "Za mene, to je jedan od njegovih ohrabrujućih pristupa vanjskoj politici, to da maksimalno uvećate izglede za postizanje napretka, ako razgovarate s drugima. U najdubljim i najmračnijim danima našeg sukoba sa Sovjetskim Savezom – ili našeg sučeljavanja s tom zemljom – vodili smo s njima razgovore. Vodili smo razgovore o najosjetljivijem pitanju od svih, a to je nuklearno oružje, i mislim da je to puno pomoglo".

Mnogi stručnjaci pozivaju na održavanje summita između predsjednika Obame i njegovog ruskog kolege Dmitrija Medvjedeva u prvim mjesecima nove američke administracije. Kažu da bi takav susret osigurao čvrsti temelj za poboljšavanje odnosa kojima je potreban pozitivan poticaj.

XS
SM
MD
LG